41 találat a(z) 2023 cimkére

Munkaügyi ellenőrzések – mutatjuk a vizsgált jogsértések tanulságait Cikk

A foglalkoztatásfelügyelet közzé tette a 2023. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról szóló jelentést, melyből értékes tapasztalatok vonhatóak le. Cikkünkben a jelentés fontosabb elemeit ismertetjük.

Több mint ezermilliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel zárta az OTP a 2023. évet Cikk

Az OTP Bank a tavalyi utolsó negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 229,987 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el, így éves szinten 1008,583 milliárd forinttal zárt – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett tájékoztatóból, közölte az MTI.

Több mint 25 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak 2023-ban Cikk

2023. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. 2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – írja honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOP 5 GVH bírság 2023-ban Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023-ban összesen több mint 2,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki vállalkozásokkal szemben. A Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda 2024. január 4-ei összefoglalójában kiderül, melyek voltak 2023-ban a legnagyobb versenyhatósági bírsággal érintett ügyek.

Mezőgazdasági őstermelő adózása 2023-ban Cikk

Információs füzetet jelentetett meg a mezőgazdasági őstermelőkre, az őstermelők családi gazdaságára és a családi mezőgazdasági társaságra vonatkozó szja-, járulék- és áfaszabályokról honlapján a NAV.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 10. rész: az új katatörvényről egy év távlatában Cikk

Az új katatörvény 2022 nyarán került bevezetésre. Mit gondolnak a szakértők az új katatörvény bevezetéséről, milyen gyakorlati tapasztalatokról tudnak beszámolni? A mikrofonnál: Lepsényi Mária adószakértő és Szipszer Tamás adótanácsadó.

Adócsomag: változások a szociális hozzájárulási adóban Cikk

A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény módosította többek között a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvényt (Szocho tv.) és a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.) is. A módosítások alkalmazását nehezíti, hogy a hatályba lépésükre több különböző időpontban kerül sor. Az alábbi cikkben, a hatályba lépések időrendjét követve, a 2023. évi LIX. törvény szociális hozzájárulási adóra vonatkozó változásait foglaljuk össze.

Babaváró hitel: mennyivel emelkedik a büntetés jövőre? Cikk

A Babaváró kölcsön jövő évtől érvényes átalakításánál mindenki a hitelösszegre és az életkori feltételekre gondol első körben. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a konstrukcióhoz kapcsolódó büntetés – melyet egyes szabályok megsértése esetén kell fizetnünk – is érdemben megváltozik 2024-től – írja elemzésében a Bankmonitor.hu.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 7. rész: egyensúly a járulékalap és költségek között Cikk

Górcső alatt az egyéni és társas vállalkozók esete: bérkivét vagy osztalékkivét lehet „kifizetődőbb” a járulékalap szempontjából? Van-e arany középút?

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 6. rész: öngondoskodás és adókedvezmények Cikk

Nyugdíjazás előtt milyen öngondoskodási lehetőségekkel és adókedvezményekkel élhet a tb-ellátásra jogosult a kötelező társadalombiztosítási rendszer keretein belül és azon kívül?

4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés Cikk

2023 februárjában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte honlapján a KSH. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. januárinál 0,3 százalékkal nagyobb volt.

Így számolják az öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét 2023-ban Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2023. évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

KSH: A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest Cikk

2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 5. rész: ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás az áfában Cikk

Milyen szolgáltatások minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak, általános forgalmi adó szempontjából milyen szabályokat érdemes figyelembe venni a gyakorlatban?

A BKV-nál megállapodtak a 2023-as bérfejlesztés mértékéről Cikk

Elfogadták a 2023-as évre vonatkozó bérfejlesztés részleteit tartalmazó megállapodástervezetet a BKV Zrt. munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői hétfőn – közölte a társaság az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Autópálya-matrica elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink