hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Finisben a reklámadó bevallása. Fontos! Itt a NAV értelmezése

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A reklámadóról megjelentetett több cikkünk után a mostanit a NAV augusztus 15-én közölt tájékoztatója indokolja. Az utóbbi helyenként cikkeinktől eltérő álláspontot fogalmaz meg, továbbá kitér olyan kérdésekre, amelyekkel eddig nem foglalkoztunk.

Cikkünk a NAV tájékoztatójának elsősorban azon részeire hívja fel a figyelmet, amelyek fontosak a közelgő bevallási, fizetési kötelezettség szempontjából. 

Adóalap a saját célú reklám közzététele esetén [Tájékoztató 2.2.2. pont]

Információt kap az adóalany arra vonatkozóan, hogy mit kell adóalapnak tekinteni, ha az adózó saját termékére, árujára, szolgáltatására, tevékenységére, nevére, megjelenésére vonatkozó reklámot tesz közzé (saját célú reklám közzététele).

A Ratv. (2014. évi XXII: törvény) szerint ilyenkor az adó alapja a reklám közzétételével kapcsolatban közvetlenül felmerült költség, de ehhez további előírást a Ratv. nem tartalmaz.

A tájékoztató szerint a közvetlenül felmerült költség tartalmi meghatározása során az Szt. szerinti közvetlen önköltség fogalma szolgálhat támpontul, ugyanakkor nem feltétlenül azonos azzal. A közvetlenül felmerült költségek körébe tartozik minden olyan költség, amely a közzététellel összefüggésben közvetlenül merül fel a saját reklámot közzétevőnél, például ilyen a reklámanyag költsége, a reklám készítésének, gyártásának, gyártatásának, közlésének költsége, de nem tartozik ide például a valamely mutató alapján felosztott közvetett költség (fűtés, világítás költsége). A közzététel érdekében felmerült költségek részét képezi a beszerzést terhelő előzetesen felszámított áfa is, ha az le nem vonható.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan értelmezi a NAV a reklám közzétevőjére, a kapcsolt vállalkozásokra, továbbá a naptári évtől eltérő üzleti éves adózókra vonatkozó szabályokat!
Olvassa el szakértőink reklámadóval kapcsolatos kérdésekre adott válaszait is!
Reklámadó-bevallás
Reklámadó-bevallás nullásan
Reklámadó
Reklámadó-nyilatkozat

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi bér elszámolása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kft. öregségi nyugdíjas ügyvezetője

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X