hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi pluszpénzhez juthatunk az önkéntes nyugdíjpénztárral?

  • BrandContent

Egyre többen lépnek az öngondoskodás útjára: rendkívül keresett az önkéntes nyugdíjpénztár. De vajon mekkora állami támogatást kaphatunk erre a nyugdíjcélú megtakarításra? Melyek a buktatók, és hogyan tudjuk az összeget maximalizálni? Cikkünkben az ÖNYP nyújtotta lehetőségeket mutatjuk be a Nyugdíj Másképpen szakértőinek segítségével.

Az öngondoskodási termékek közül napjainkban az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) felől érdeklődnek legtöbben, számoltak be a Nyugdíj Másképpen szakértői. Ez nem véletlen, hiszen ez a legrégebbi államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás, amely igen alacsony összeggel indítható és egyben biztonságos konstrukció is.

Az érdeklődés növekedésének más oka is van. Egyre többen ismerik fel hazánkban, hogy az öngondoskodás elengedhetetlen: az állami nyugdíjak összege folyamatosan csökkenni fog. Akik az ÖNYP mellett teszik le a voksukat, azokat általában három terület szokta érdekelni: a hozamok, a költségek, és az, hogy mekkora állami támogatást lehet rá igénybe venni.

Az első két területtel részletesen foglalkoznak a szakértők a Nyugdíj Másképpen oldalán, az alábbiakban pedig az állami adóvisszatérítés lehetőségeit vizsgáljuk meg. Bemutatjuk, hogyan lehet ezt maximálisan kihasználni.

Mennyi adóvisszatérítést kaphatunk, és mire érdemes figyelni?

Az egyik ilyen jelentős előny az állami támogatás, amelynek keretében minden évben jóváírják a számlánkon a befizetéseink 20%-át. Ez az összeg maximalizálva van, mindhárom támogatott nyugdíj-megtakarítás vonatkozásában más értékhatárral.

Az ÖNYP esetében ez a legmagasabb: évi 150.000 forintos adóvisszatérítést vehetünk igénybe. Ez további hozamot termel majd számunkra, akárcsak a befizetéseink. Az előnyök mellett ugyanakkor érdemes számba vennünk a potenciális buktatókat is.

Először is érdemes kiemelni, hogy az összegyűjtött megtakarításhoz a mindenkori nyugdíjkorhatár átlépése után jutunk majd hozzá. Tehát ha az elkövetkező években, évtizedekben tovább emelik a korhatárt, az a futamidőnket is érinteni fogja. Ha nyugdíj előtt szeretnénk hozzájutni pénzünkhöz, akkor arra csak kedvezőtlen feltételek mellett, adó fizetésével van lehetőség – és erre is csak 10 év eltelte után.

Fontos tudni továbbá, hogy a visszatérítés a személyi jövedelemadónkból történik. Tehát ahhoz, hogy a 150.000 forintot visszatérítsék, rendelkeznünk kell legalább ekkora összegű befizetett szja-val. Így például katás vállalkozóként erre nincs lehetőség – számukra egyedül a nyugdíjbiztosítás jöhet szóba, hiszen ott eltérhet a szerződő és a kedvezményezett személye.

Emellett ügyelnünk kell arra is, hogy az adóvisszatérítést nem automatikusan kapjuk meg, hanem igényelnünk kell. Sokan ugyanis egyszerűen elmulasztják érvényesíteni ezt a jogosultságot, aminek hatására jelentős megtakarítási összegtől esnek el – erről a problémáról már az Adózóna.hu is beszámolt.

Az adóbevallásunkban tehát fel kell tüntetnünk ezt a visszaigényelt összeget. Hogy pontosan mennyit, arról az önkéntes nyugdíjpénztárunktól februárban kapott igazolás tájékoztat. Ezt a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül pedig az állam át is utalja megtakarítási számlánkra.

Fontos azt is kiemelni, hogy háromféle pénztári megtakarítás is létezik: önsegélyező-, nyugdíj- és egészségpénztár. A három után pedig összesen vehető igénybe ez a maximum 150.000 forintos adóvisszatérítés. Tehát ha már rendelkezünk például egészségpénztári számlával az ÖNYP mellett, akkor sem számíthatunk 300.000 forintos visszatérítésre.

Lehet azonban az összeget más módon maximalizálni.

Akár több millió forintot is jelenthet az állami támogatás

Akárcsak a befizetett díj, a számlánkra visszatérített adójóváírás is befektetésre kerül, onnantól kezdve pedig éveken át termeli számunkra a hozamokat. Ennek köszönhetően az állami támogatás nem csupán évi 150.000 forintot jelent, hanem az általa termelt hozamok is növelik pénztári vagyonunkat, amelyet ily módon akár több millió forinttal toldhatunk meg.

Az állami támogatásokat ugyanakkor ennél jobban is kihasználhatjuk: akár évi 280.000 forintra és hozamaira is szert tehetünk. Ezt akkor érhetjük el, hogyha többféle nyugdíjcélú megtakarítást is indítunk.

Hogy ez hogyan lehetséges, arról a Nyugdíj Másképpen szakértői oldalán tájékoztat. Itt egy kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, mekkora összeg félretételével mekkora hozamra számíthatunk.

Érdemes tehát minél előbb lépni, és időben gondoskodni jövendő nyugdíjunkról. Hiszen kétségtelen, hogy ennek nagyobb részét nekünk magunknak kell megteremtenünk. Az államilag támogatott konstrukciókkal azonban megkapjuk hozzá azt a segítséget, amely lehetővé teszi, hogy anyagi biztonságban tölthessük idős éveinket.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Pénzügyek Másképpen közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink