hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszeri lehetőség a befektetések eladásán elért nyereség adómentességére

  • adozona.hu

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti „amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Már régóta lehetőség van arra, hogy a részesedés megszerzésének időpontjában történő adóhatósági bejelentés esetén (néhány további feltétel teljesülését követően) egy későbbi értékesítésnél a társaság mentesíthesse az értékesítésen elért árfolyamnyereséget. Ezzel a lehetőséggel azonban nem feltétlenül élt minden cég korábban, előfordult, hogy kifutott a bejelentésre előírt határidőből, de olyan társaságok is vannak, amelyek még a szabály hatálybalépését megelőzően szerezték a részesedést, ezért lehetőségük sem volt korábbi bejelentésre – írja a Deloitte.

A 2023-as adócsomag amnesztia-rendelkezései lehetőséget adnak az ilyen korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentésére, amelyet a 2023. adóévi adóbevallásukban tehetnek meg a cégek egy kedvező mértékű adókötelezettség egyidejű megfizetésével.

A részesedéseken elért árfolyamnyereség későbbi adómentességéhez a lehetőséggel élő társaságoknak egy mostani hipotetikus piaci értékesítést feltételezve elérhető nyereség 20%-a után be kell vallaniuk és meg is kell fizetniük a társasági adót a 2023. évi adóbevallásuk benyújtásakor. Ebben az esetben minden későbbi árfolyamnyereség, amelyet ténylegesen realizál a társaság a részesedés értékesítésén a jövőben, adómentes lehet.

Annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélésre használni az amnesztia-szabályt, az adóköteles látens nyereség összegét független szakértői értékeléssel kell alátámasztani a kedvezőbb adófizetéshez. „Az emiatt esetlegesen fizetendő adókötelezettség mellett is érdemes megfontolni a bejelentést, hiszen egy jövőbeli értékesítés vagy csoporton belüli átstrukturálás esetén adókötelessé váló eddig felhalmozott hozamra a várható 9 százalékos adóteher helyett most mindössze 1,8 százalékos adókulccsal kell az adót megfizetni. Ez a megtakarítás még magasabb lehet, ha hosszabb távon tartják a részesedést és a cég további értéknövekedésre számít, mivel ez a további értéknövekmény teljes adómentességet élvez a jövőben” – hangsúlyozta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A már bejelentett részesedésekhez kapcsolódóan egy tisztázó rendelkezést tartalmaz az adócsomag, amely egyértelműsíti, hogy az adómentesség feltételéül szabott minimum egy éves tartási időszak előtt részben értékesített részesedésből megmaradó részre továbbra is alkalmazható a mentesítés annak későbbi eladásakor. Kóka Gábor, a Deloitte adóosztályának partnere szerint „az eddigi gyakorlat sajnos nem volt egységes, és bizonyos esetekben ilyenkor a fennmaradó részre is elveszítette a társaság a mentességet. A módosítás számos társaságnak megnyugtató és tiszta helyzetet teremt a bejelentett részesedéseik adókezelésével kapcsolatban” – áll a Deloitte közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink