hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új lakások értékesítése 5 százalékos adókulccsal – hosszabb határidő és ennek feltételei

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az áfatörvény speciális rendelkezései alapján az 5 százalékos kedvezményes adómérték 2022. december 31-éig alkalmazható a meghatározott feltételeknek megfelelő új ingatlanok értékesítése esetén. A napokban megjelent kormányrendelet a kedvezményes adómérték alkalmazását újabb két évvel, 2024. december 31-éig hosszabbította meg.

A határidő meghosszabbításáról az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes általános forgalmi adó mérték alkalmazásáról szóló 267/2022. kormányrendelet rendelkezik.

Ennek apropóján vizsgáljuk meg, milyen szabályok vonatkoznak az új ingatlanok értékesítésére, milyen feltételekkel alkalmazható az 5 százalékos adókulcs az ingatlanok értékesítésére!

Olvassa el az Adózóna „Előzetesen felszámított adó megosztása és bevallása: ezek az áfaarányosítás módszerei”, „Így vonható le az áfa személygépkocsi tartós bérlete esetén” és „A NAV számolt, a cég fizetett: de mi lesz az adókkal és a könyveléssel? Példával szemléltetjük” című írását!

Az áfatörvény 2021. január 1-jétől hatályos 3. számú melléklet I. rész 50–51. pontjai alapján 5 százalékos kedvezményes adómérték vonatkozik az áfatörvény 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan lakóingatlanok értékesítésére, amelyek esetében teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek.

A kedvezményes adómérték alkalmazásához az alábbi feltételek együttes megléte szükséges:

  1. az ügyletnek az áfatörvény rendelkezései szerint termékértékesítésnek kell minősülnie;
  2. az értékesítés tárgya új ingatlan legyen;
  3. az ingatlannak lakóingatlannak kell lennie;
  4. a lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150, illetve 300 négyzetmétert.

Vizsgáljuk meg a fent említett feltételeket!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az 5 százalékos lakásáfa alkalmazás új építésű ingatlanokra pontosan és részlétesen milyen feltételekkel valósulhat meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs