hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV számolt, a cég fizetett: de mi lesz az adókkal és a könyveléssel? Példával szemléltetjük

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Könyvelésből kifelejtett számlák, becslés alapján megállapított adóhiány. A cég a társasági adóbevallása és a mérlegbeszámolója benyújtását követően kapta meg a NAV jogerős határozatát. Mi a teendő?

Egy kft. 2019. évi általános forgalmi adót érintő ellenőrzése során az adóhatóság könyvelésből kimaradt árbevétel számlákat talált, de ezen túlmenően is „kevesellte” a cég elszámolt nettó árbevételét, és azt becsléssel helyesbítette, ennek következtében pedig számottevő adóhiányt állapított meg. A társaság 2022 júniusában kapta meg az adóhatóság jogerős határozatát. A mérlegbeszámolót érintően – számviteli szempontból – a hiba jelentősnek minősül. Mit jelentenek mindezek

  • a már beküldött társasági adóbevallásra, az abban kimutatott adóalapra;
  • a 2019. évre vonatkozó mérlegbeszámolóra;
  • a becsült árbevételhez kapcsolódó, a könyvekben szereplő készletekre vonatkozóan?

Van annak jelentősége, ha a kft. egyes vevői 2019-ben nem ismerték el a nekik megküldött számlák szerinti teljesítéseket? Hogyan kell mindezeket könyvelni? Sztornózni kell ezeket a bizonylatokat?

Számvitel témában további cikkeket az Adózónán itt olvashat.

Első lépésben tisztázandó, és nagyon fontos kérdés, hogy az említett, könyvelésben nem szereplő számlákat 2019-ben a társaság elküldte-e az érintett vevőknek vagy sem. Ha a bizonylatok eljutottak annak idején a vevőkhöz, akkor azok a teljesítést elismerték-e vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen további számviteli és adóhatásai vannak az adóhatóság által feltárt hibáknak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs