hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így vonható le az áfa személygépkocsi tartós bérlete esetén

  • adozona.hu
1

Személygépkocsi tartós bérletével kapcsolatos áfa-előírásokról érdeklődött olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt kérdéseire.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. személygépkocsit szeretne tartós bérletre (operatív lízing) venni. Az első bérleti díjként nagyobb összeget számláznak ki. A számlán nincs feltüntetve időszak, csak az, hogy első részlet. A kft. havi áfabevalló, a bérleti díjakat havonta fogják számlázni. A következő kérdések merültek fel:

– Vonatkozik-e valamilyen különös szabály az első részletre (például, hogy teljes futamidőre kell számítani), vagy egyszerűen a havi szolgáltatás költségének kell tekinteni? Konkrétan az első számla bruttó 6 millió forintról szól, utána havonta bruttó 300 ezer forint lesz a részlet.

– Ha az útnyilvántartás vezetését választjuk, mivel 100%-ban csak céges használatban lesz az autó, akkor levonható-e 100%-ban az első törlesztőrészlet áfája? Ha hónap végén hozzuk el a gépkocsit, akkor azt a pár napot elég igazolni útnyilvántartással a nagyobb összegű részlet áfalevonásához?

– Ha időközben (például 3 hónap múlva) úgy döntünk, hogy nem vezetünk útnyilvántartást, akkor áttérhetünk-e az 50%-os levonásra? Ha igen, akkor ez érinti-e az első részlet 100%-os igénylését?

– Ha az első részlet 100%-ban levonásba kerül, és lejárat előtt megszűnik a bérlet, akkor érinti-e az első részlet levonását? A szerződés szerint, a bérbe adó nem fizet vissza semmit a bérlő részére, amennyiben a bérlet megszűnik.

– Az autó üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatás költségei útnyilvántartás vezetése esetén levonhatók-e a céges használat arányában (akár 100%-ban)? – A felhasznált gázolaj áfája levonható-e?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az első részlet vonatkozásában nincs speciális szabály, az adott szolgáltatás teljesítési időpontja számít, illetve az, hogy az adott időszakban milyen mértékben használta az adóalany adóköteles tevékenységére a gépkocsit. Ugyanakkor az adóhatóság nyilván részletesen megvizsgálhatja ezen levonás körülményeit, és amennyiben visszaélés-szerű magatartást tár fel, akkor kifogásolni fogja az adólevonást. (Egyes vélemények szerint a teljes futamidőre vonatkozik az önrész, vagy magasabb kezdőrészlet, ám ezt a jogértelmezést én a jogszabályból nem tudom levezetni).

Az útnyilvántartástól el lehet térni és az adóalany alkalmazhatja az 50%-os elszámolást.

A 100%-os levonási jog érvényesítése alapesetben nem tűnik életszerűnek, egy személygépkocsinál kizárható, hogy azt nem használják magánhasználatra.

Az üzemeltetési költségek az 50%-os levonási tiltás alá esnek (áfatörvény 124. § (4) bekezdés).

A gázolaj áfája a 124. § (1) d) pontja szerint levonási tiltás alá esik.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jókor kell átvenni az autót. Szeptember 30: tankolás, majd irány a székhely.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Bt.-ből kft.-vé átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Macskatenyésztés: milyen formában? Őstermelő?

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs