hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR: fontos határidő közeledik

  • adozona.hu

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási irányelveinek átültetéseként 2023. július 1-jétől Magyarországon is alkalmazni kell az EPR szabályait. A rohamosan közeledő első adatszolgáltatási határidőre felkészülve, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Mi is az az EPR?

Az EPR az. ún. kiterjesztett gyártói felelősség rövidítése. A rendszer alapvetése, hogy egyes termékek életciklusa végén a hulladékkezelés és az azzal járó költségek megfizetése mind a gyártók, mind pedig az első belföldi forgalomba hozók felelőssége, illetve fizetési kötelezettsége legyen. Az első fizetési kötelezettség a 2023. október 20-án esedékes adatszolgáltatás következtében fog jelentkezni, majd ezt követően pedig majd a MOHU Zrt. részére kell  – számla ellenében – EPR-díjat is kell fizetni.

Tartson velünk az „EPR-kötelezettség: közeledik az első bevallás” című webináriumunkon!

Bár sokat lehet olvasni az új kötelezettségről, továbbra is nagyon soktöbb a kérdés és a, tévhit, mint a válasz. Emiatt az alábbiakban 7 + 1 pontban, kérdés-válasz formájában a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összegyűjtötte azokat az alapvető szempontokat, amelyek segíthetnek az érintettek számára felkészülni az október 20-án esedékes adatszolgáltatás teljesítésére.

1. Milyen termékekre terjed ki a szabályozás?

A szabályozás hatálya alá az ún. körforgásos termékek tartoznak. A jelenleg hatályos magyar szabályok az EU által előírtnál szélesebb körben határozzák meg az idetartozó termékeket, így az EPR-kötelezettség kiterjed a csomagolásokra, az egyes egyszer használatos és egyéb műanyag termékekre (pl. pohár, ételtároló edény), az elektromos és elektronikus berendezésekre, az elemekre és akkumulátorokra, a gépjárművekre, a gumiabroncsokra, az irodai és reklámhordozó papírra, a sütőolajra és zsírra, a textiltermékekre, valamint a fából készült bútorokra.

2. Csak a nagy cégeket érinti?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy nem – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az EPR-kötelezettség a vállalkozások túlnyomó részét érinti valamilyen szinten. Abban az esetben ugyanis, ha egy vállalkozás körforgásos terméket gyárt egy vállalkozás, vagy ilyet hoz elsőként belföldi forgalomba, úgy azonnal, automatikusan az EPR-kötelezettség hatálya alá tartozik.

3. Mit kell tennem, ha körforgásos terméket gyártok vagy hozok belföldön forgalomba?

Ebben az esetben ún. kettős regisztrációs kötelezettségnek kell eleget tenni. Egyrészt, regisztrálni kell a MOHU Zrt. internetes felületén található Partner Portálon, másrészt külön regisztrációt kell elvégezni az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál is.

4. Elegendő csak negyedévente adatot szolgáltatnom a hulladékgazdálkodási hatóság felé, vagy más egyéb kötelezettségeim is vannak?

Az adatszolgáltatás csak egy a sok adminisztratív kötelezettség közül. A már említett  regisztrációs kötelezettségen túl az érintetteknek nyilvántartás-vezetési kötelezettsége, díjfizetési kötelezettsége, számlázáshoz kapcsolódó záradékolási kötelezettsége, valamint tájékoztatási és együttműködési kötelezettsége is van – hangsúlyozzák.

5. Az EPR díjat kinek fizetem és mi alapján, adónak minősül?

Az EPR-díjat a MOHU Zrt. részére kell a, kiállított számla ellenében megfizetni. Az első számlákat várhatóan november elején kapják meg az érintettek.

Szemben a környezetvédelmi termékdíjjal, az EPR nem minősül adónak. Viszont a rendszer sajátossága, hogy a termékdíjból levonható az EPR-díj, tehát nem merül fel kettős adóztatás ugyanazon termékek vonatkozásában – emelik ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői.

A díjtételeket a 2023-as évre vonatkozóan az energiaügyi miniszter a 8/2023. EM rendeletben határozta meg. Ebből egyértelműen látható, hogy a korábbi termékdíjhoz képest nagyon magas EPR-díjakat állapítottak meg. Például amíg a papír és a karton esetén 19 forint/kg volt a termékdíj, addig az EPR-díj már 173 forint/kg. De például közel négyszer magasabb az EPR-díj a műanyag esetében is (219 forint/kg, szemben az 57 forint/kg-os termékdíjhoz képest).

6. Elkerülhető-e az EPR-díj-fizetés?

Speciális esetekben lehet mentesülni az EPR-díj-fizetési kötelezettség alól.

Például természetes személyek, karitatív tevékenységet folytató közhasznú szervezetek mentesülhetnek, ha az adott terméket nem gazdasági tevékenység keretében értékesítik.

De akkor sem kell EPR-díjat fizetni, ha például az adott terméket 60 százalékban önállóan vagy más termék részeként igazoltan külföldre értékesítik. Akkor sem kell például fizetni, ha a terméket adóraktárba / termékdíj raktárba betárolják be vagy ilyen raktáron belül értékesítik.

7. Az adóhatóság fogja a kötelezettség teljesülését ellenőrizni? Ki fog szankcionálni?

Lévén, hogy az EPR-díj nem minősül adónak, így az adóhatóságnak nem lesz joga ellenőrzést lefolytatni vagy, illetve szankcionálni. Ezek a feladatok az országos hulladékgazdálkodási hivatalra (Pest Vármegye Kormányhivatal) hárulnak. Mulasztás esetén az első időkben várhatóan felszólítással fognak élni, de lehetősége van a hatóságnak az adott termék forgalmazását is felfüggeszteni, vagy akár bírságolni is. Sőt, ha az érintett regisztrációs kötelezettséget mulaszt el az érintett, úgy még a koncessziós hulladékot sem fogják elszállítani.

+ Hogy tudok jól felkészülni?

Mindenképpen érdemes szakértő segítségével alaposan körbejárni a témát, minősíteni a vállalkozáson átfutó termékeket. Egyrészt, ezzel jó eséllyel ki lehet alakítani a megfelelő nyilvántartásokat, másfelől, megfelelő kategorizálással adott esetben kevesebb EPR-díjat kell fizetni, sőt, bizonyos esetekben még az adminisztrációs kötelezettségeket is csökkenteni lehet, ezáltal is extra fizetési kötelezettségtől mentesülve csökkenthető a ránk háruló kötelezettség – írják a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31