hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EPR, DRS: mennyi lesz jövőre?

  • adozona.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben az energiaügyi miniszter rendelete, amely a 2024-es évre vonatkozóan megállapítja az alkalmazandó EPR-díjakat, valamint meghatározza a kötelező visszaváltási rendszer keretében a gyártók által kötelezően fizetendő csatlakozási és szolgáltatási díjak mértékét is, olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda honlapján.

Díjrendelet

Az EPR és a DRS szabályozása előírja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal javaslata alapján az energiaügyi miniszter a tárgyévet megelőző év november 30-áig rendeletben határozza meg a vállalkozások által fizetendő EPR-díjakat, valamint a DRS-en belül a csatlakozási és szolgáltatási díjakat. Ennek megfelelően 2023. november 30-án megjelent a rendelet – írják a a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

Az EPR-rendszer és a DRS díjtételei

Jó hír az érintett vállalkozások számára, hogy az EPR-díjak 2024-ben a miniszter döntése értelmében nem emelkednek.

A rendeletből továbbá kiderül az is, hogy az EPR-díjjal megegyező mértékű csatlakozási díjat kell fizetnie a gyártóknak a kötelezővisszaváltási-rendszer keretében belül. Ez például nem újrahasználható műanyag esetében 219 forint, nem újrahasználható fém esetében 186 forint, még nem újrahasználható üveg esetében 77 forint.

Ennek tisztázása már-már égető kérdés is volt, mert a vállalkozások egyszerűen nem tudtak azzal kalkulálni, hogy vajon a DRS hatálya alatt többet kell-e majd fizetniük, mint amit az EPR hatálya alatt fizettek vagy sem. Ennek oka, hogy ha a gyártók meghatározott termékkörök esetében DRS-díj fizetésre kötelesek, úgy az EPR-díj-fizetési kötelezettségük alól mentesülnek (kettős fizetési kötelezettség kizárása). Úgy tűnik viszont, hogy az azonos díjtételek most ezt a kérdéskört is megnyugtatóan rendezik – emelik ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

A rendelet szerint a megállapított díjtételek ráadásul nem tartalmazzák az áfát, így a MOHU Zrt. ezen díjtelekre számláiban fel fogja számítani a 27 százalékos áfát is – figyelmeztetnek.

A szolgáltatási díj mellett a rendelet tartalmazza az 5 évig fizetendő, a visszaváltási rendszer kiépítéséhez szükséges források megteremtése miatt bevezetett csatlakozási díjtételeket is. Nem újrahasználható műanyag esetében ez a díj 18 forint, nem újrahasználható fém esetében 23 forint, még nem újrahasználható üveg esetében 1 forint.

A fizetendő díjat a díjtételek alapján a gyártott/forgalomba hozott termék súlyának (kg) és a díjtétel szorzatának együtteséből kell majd megállapítani.

DRS és környezetvédelmi termékdíj

Az viszont továbbra is kérdéses, hogy azon vállalkozások, akik a DRS keretében szolgáltatási díj fizetésére kötelesek, jogosultak lesznek-e a környezetvédelmi termékdíjukat a megfizetett szolgáltatási díjjal csökkenteni vagy sem. Erre egyelőre ugyanis a környezetvédelmitermékdíj-szabályok csak az EPR-díjak esetében biztosít lehetőséget. Ott, ahol korábban fizetett EPR-díjat kötelezően felváltja a szolgáltatási díj, megnyugtató választ egyelőre nem találunk – figyelmeztetnek a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakemberei.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31