hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szokásos piaci ár és a nyilvántartás új előírásai

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Meddig és kiknek kell adatot szolgáltatniuk az alkalmazott szokásos piaci árról, továbbá nyilvántartásukról? Milyen gazdasági szervezetek mentesek részben vagy egészben e kötelezettség alól? Cikkünkben ismertetjük az ezekkel összefüggő változásokat.

A 2022. évi XXIV. törvény 2022. augusztus 26-ai hatályba lépéssel módosította társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek (Tao-törvény) a szokásos piaci ármegállapításra vonatkozó egyes előírásait. E változáshoz kapcsolódóan, továbbá részben attól függetlenül kiegészült a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. NGM rendelet (R.).

Interkvartilis alkalmazása

A 2022. adóévi társasági adókötelezettség meghatározáshoz az adózóknak kötelező a szokásos piaci árnak az interkvartlissal történő meghatározása abban az esetben, ha a szokásos piaci ár levezetéséhez az összehasonlítható termékre, szolgáltatásra vagy vállalkozásra vonatkozó

• nyilvános, vagy

• az adóhatóság által ellenőrizhető adatbázisban tárolt, vagy

• egyéb forrásból elérhető, nyilvánosan hozzáférhető, vagy

• az adóhatóság által ellenőrizhető

adatokat vesz figyelembe az adózó

Ez esetben meghatározandó azon középső érték (interkvartilis tartomány), amelybe a minta elemeinek fele esik. Akkor fogadható el szokásos piaci árnak az adózó által alkalmazott ár, ha az a szokásos piaci tartományon belül van. Ha viszont az adózó által alkalmazott ellenérték a szokásos piaci tartományon kívül esik, akkor szokásos piaci árként a szokásos piaci tartomány középső értékét (mediánt) kell figyelembe venni. Kivételnek minősül az az eset, ha az adózó igazolja, hogy a szokásos piaci tartományon belül egy, a mediántól eltérő érték felel meg szokásos piaci árnak. A szokásos piaci tartomány független felek közötti összehasonlítható ügyletek vagy összehasonlítható független vállalkozások pénzügyi adataiból álló értékek halmaza.

A csoportos társaságiadó-alany tagjainak – a taggá válást megelőzően kötött egymás közötti ügyletekre – akkor kell alkalmazni az interkvartilist – azonosan a szokásospiaciár-módosítás más szabályaihoz –, ha a taggá válásig csak az egyik fél módosította (csökkentette vagy növelte) az adóalapját a szokásos piaci ártól eltérő ár alkalmazása miatt.

[Tao-törvény 18. § (9)–(10) és (11)–(12) bekezdések]

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, hogy kinek kell, kinek nem kell (vagy csak részlegesen) az új szabályok szerint adatot szolgáltatnia a szokásos piaci árakkal összefüggésben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás 90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Területalapú támogatás válás esetén

Lepsényi Mária

adószakértő

Lízingből visszavett eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs