3 millió forintot meghaladó kifizetés volt katásnak augusztus 31. után

  • Lepsényi Mária adószakértő
10

Augusztus 31-e után sokak kényszerültek a kataalanyiság elhagyására. Augusztus utolsó napjai még arról szóltak sok régi katás esetében, hogy kiszámláztak mindent, amit csak tudtak. Az elmúlt időszakban ezzel kapcsolatosan számtalan álláspont született. Voltak az óvatosak és a bátrabbak.

Volt/van olyan álláspont is, hogy a számlát csak a szolgáltatás teljesítését követően lehetne kiállítani, így a 2022. szeptember 1. és 2022. december 31. közötti időszak vonatkozásában előre kiállított számla kapcsán felmerül a rendeltetésellenes joggyakorlás kérdése. Az ezzel kapcsolatos álláspont alátámasztására szolgál az a nézet, hogy a szolgáltatást a vállalkozó már nem kisadózóként fogja teljesíteni, így sérül a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 2. § 12. pontjának bevételre vonatkozó általános szabálya, mely szerint a kisadózó vállalkozás bevétele a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték.

Kisokos a kataváltozásokhoz – videó

Kérdésként merül fel, hogy a régi katás egyéni vállalkozónak szeptember 1-jét követően kifizetett, 3 millió forint feletti összeg tekintetében keletkezik-e adókötelezettség, és ha igen, azt mikor kell bevallani.

A Katv. 2. § 13. pontjának e) alpontja alapján az adóalanyiság megszűnése napja (vagyis 2022. augusztus 31-e) minősül a bevétel megszerzése időpontjának abban az esetben, ha a kisadózó által kiállított bizonylat ellenértékét a kisadózó az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg.

Amennyiben a kisadózó által kiállított számla teljesítési időpontja pl. 2022. augusztus 31-e, viszont azt csak 2022. október 5-én fizetik ki, akkor a befolyt összeg a kisadózó szempontjából 2022. augusztus 31-én megszerzett katás bevételnek minősül. A kifizetőnek pedig – amennyiben a 3 millió forint értékhatár átlépte – a kifizetéskor, azaz a példabeli esetben októberben kell bevallania, és megfizetnie a 40 százalék adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:
Ruszin Zsolt

Teljesen kiábrándító, hogy nincs válasz.

Ruszin Zsolt

Egy hetes a cikk. Már a megjelenés napján kommentelték az olvasók. A szerző és a kiadó azóta se reagált.

Ruszin Zsolt

Továbbra sincs válasz. A cikk valótlanságot állít.

Ruszin Zsolt

Itt sincs válasz. Talán egy másik szerzőnek kellene kiadni a témát.

ceb3e70

Pedig volt jó válasz is már:
"Tisztelt Kérdező!

A 2022.08.31-ig kiszámlázott, de 2022.08.31. után befolyó bevételt a kisadózó vállalkozásnál 2022.08.31-én megszerzett bevételként kell tekinteni.

Kifizetői oldalon az 3 millió forintos limit átlépése miatti adókötelezettséget a Katv. 2022.08.31-ig hatályban volt 8.§ (6c) bekezdése tartalmazta. Mivel nem rendelkezik átmeneti szabály a kifizetői 40%-os adó rendezéséről, és a 2208-as bevallás 04-es lapját (a 2022.09.01-jén frissült kitöltési útmutató szerint, 47-48. oldal) utoljára a 2022 augusztusáról készítendő bevallásban lehet kitölteni, az adókezelést kifizetői oldalon is augusztus hónapra kell elvégezni, azaz a 09.12-ig esedékes havi bevallásban kell azt bevallani és megfizetni.

Üdvözlettel:

Császár Zoltán"

Ruszin Zsolt

Nem lesz itt érdemi válasz a kommentekre.

Ruszin Zsolt

Nincs helye másik "fajta" adóztatásnak, mert azzal tételes szabályokat kellene az adóhatóságnak megsértenie. Az előre leszámlázott bevételre ugyanis tételes szabály van: az katás bevétel (Katv. 2.§ 12.). Az új KATA törvény átmeneti szabálya szerint a későbbi időszakra jutó számviteli bevétel mentesítve van a társasági adó alól (KATA tv. 25.§ (1)), de várható, hogy a HIPA és a KIVA alól is mentesítik a hamarosan megjelenő kormányrendelet alapján (amire nagyon várunk már). Akkor melyik adót rövidítette a katás azzal, hogy előreszámlázott, ha mindkét irányba a tételesen előírt adóhatás NULLA?

Ugyanez a helyzet a munkaviszonnyá minősítéssel is. A katás jogviszonyát hiába vizsgálta a NAV, ha tételes szabályok korlátozták a munkaviszonnyá való átminősítést, a tételes szabályokat pedig nem lehet elvekkel felülírni!

Várhatóan 50 ezer olyan katás lesz, aki előreszámlázással fog bevételt szerezni, a NAV pusztán esetük megvizsgálására se rendelkezik kapacitással, nemhogy konspiratív megállapítást tegyen vagy bizonyítékok után kutasson, miközben a felek egybehangzóan nyilatkozzák, hogy szerződésszerű, tényleges teljesítéseket számlázott előre a kisadózó vállalkozás.

Az adózás rendje szerinti rendeltetésszerű joggyakorlás amúgy is túlságosan tág teret nyit az adóhatóság adózó elleni összeesküvésére. Sajnos, a jogalkotó túl lusta, hogy tételes szabályokat alkosson és a lustaság miatti szabályozási hiányt ködös jogelvekkel kívánja pótolni.

Közismert, hogy a kifizető (pl. egy cég) által 3 millió felett egy régikatásnak juttatott bevétel után 40% különadó merül fel. A törvény szövege világos: csak az lehet benne a 3 milliós küszöbben, amit a kifizető "kisadózó vállalkozásnak juttatott". Tény, hogy 2022.08.31. után Magyarországon nem lesz többet kisadózó vállalkozás (!), az újkata szabályozás sem tartalmaz már ilyen szakaszokat. Így az a kifizető, amely 2022.09.01-jén vagy később juttat bevételt, az már nem kisadózó vállalkozásnak juttatott bevétel! Ehhez képest a NAV - vélhetően a szabály szövegezését elbaltázó Pénzügyminisztérium nyomására - nem nyilvánosan azt közölte, hogy a bevétel szót kell figyelni és a törvény szövegében a "kisadózó vállalkozásnak juttatott" fordulat "nem érdekes", holott az konjunktív feltétel. A törvény szövegét nem lehet meghamisítani, átértelmezni, mert az sérti a jogbiztonságot. Ha a jogszabály szövege és a jogalkotói akarat közti ellentmondást fel kívánták volna oldani, akkor a Pénzügyminisztérium bármikor javasolhatta volna a szabály módosítását. Elfogadhatatlan, hogy a magyar jogállamiság mélypontjaként nem a jogszabály szövege, hanem a hatalmi mámorban szenvedők mondják meg, hogy mi itt a törvény...

A "kifizető" nevű fogalom egyébként is az elejétől alkalmatlan a téma rendezésére, hiszen ez a fogalom a JÖVEDELEMRŐL szól, nem a vállalkozói bevételről. Aki pedig jártas az adózásban, az tudja, hogy ez a két fogalom ég és föld.

A témában fontos lehet még az is, hogy a korábbi szabályozás kapcsán az elnagyolt szabályokra, amiről folyamatosan azt állították, hogy az visszaélés lenne, azt mondta a kormányfő, hogy az még "BELEFÉRT!" Ha az még BELEFÉRT, akkor a 3 milliós szabályt se kell figyelni 2022.08.31. után!

Ruszin Zsolt

Már vártam, hogy a volt állami alkalmazott kifejtse a törvény szövegével ellentétes propagandát. Meg is jött, bár alaposan elkésett.

A témában mindent kifejtettem már, időben, aki tudja, hogy hol kell keresni, az megtalálja.

alkalmi kötekedő

Nem a teljesítés időpontja számít, hanem a számla kelte.

WMarcsi

Tisztelt Szakértő!

Bemásolom az új 2208-as kitöltési útmutatójáta 04-es laphoz:

Figyelem! A Katv. 8. § (6a) és (6c) bekezdései 2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik.  A lapot utoljára a 2022. augusztus havi bevallásban lehet kitölteni.
 
A kisadózó vállalkozás által 2022. 08. 31. napjáig kiállított számla alapján a kifizető által juttatott bevétel – függetlenül annak tényleges megfizetésének az időpontjától – 2022. 08. 31-ig megszerzett kisadózói bevételnek minősül[98]. Ezért, ha a kifizető – a kisadózó vállalkozás által 2022. 08. 31-ig kiállított számla alapján – 2022. szeptember 1-jét követően olyan bevételt juttat a vállalkozásnak, amellyel a Katv. 8. § (6a) és (6c) bekezdése szerinti 40 százalékos mértékű adófizetési kötelezettsége keletkezik, a 40 százalékos adó megállapítási, -bevallási, és fizetési kötelezettségét teljesítenie kell az augusztus hónapra vonatkozó 2208 jelű bevallás önellenőrzésével.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Öregségi nyugdíjas alkalmazása (efo)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs