Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai

  • adozona.hu
2

Az egyéni vállalkozók a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmük kiszámítása és az azzal összefüggő adókötelezettségek meghatározása során a kisadózó vállalkozók tételes adóján (új kata) kívül többféle adózási mód közül választhatnak, ezek az átalányadózás és a vállalkozói személyi jövedelemadó, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a honlapon megjelentetett, az átalányadózásról szóló információs füzetben.

Az átalányadózás bizonyos szempontok alapján, például a jövedelem és az adókötelezettség kiszámításának szabályait, az adminisztrációs kötelezettségeket figyelembe véve előnyösebb lehet a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályainak alkalmazásához képest.

Ebben a tájékoztatóban az átalányadózás alapvető szabályait ismertetik a NAV szakemberei. A szabályok ismerete azok számára is fontos lehet, akik az új kata szabályait nem alkalmazhatják.

Tartalom:

1. Ki választhatja az átalányadózást?
2. Meddig alkalmazható az átalányadózás?
3. Hogy kell megállapítani a jövedelmet?
4. Adóelőleg-fizetés, adófizetés, személyijövedelemadó-bevallás
5. Nyilvántartás
6. Járulék, és szociális hozzájárulási adó

Ki választhatja az átalányadózást?

Az egyéni vállalkozó az adóév egészére választhat átalányadózást, ha az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben a vállalkozói bevétele nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis a 2021. évi vállalkozói bevétele nem haladta meg a 20 088 000 forintot.

Ettől eltérően az az egyéni vállalkozó, akinek a vállalkozói tevékenysége az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenység, akkor választhat átalányadózást, ha az átalányadózást közvetlenül megelőző adóévben vállalkozói bevétele nem haladta meg az éves minimálbér ötvenszeresét, azaz a 2021. évi vállalkozói bevétele nem haladta meg a 100 440 000 forintot.

A tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozót is megilleti az átalányadózás választásának joga. A kezdő egyéni vállalkozó a NAV-hoz történő bejelentkezés során a Webes Ügysegéden keresztül jelentheti be, hogy adókötelezettségeit az átalányadózás szabályai szerint kívánja teljesíteni.

Az is dönthet az átalányadózás mellett, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya, és nem választhatja az új kata szerinti adózást, mert tevékenysége alapján nem az Evectv. szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban van bejegyezve (például az egyéni ügyvéd).

Az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a régi katát alkalmazó egyéni vállalkozó az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be.

Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni. Ebben az esetben az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 31-éig teheti meg.

A már tevékenységet folytató egyéni vállalkozó az átalányadózás szabályainak alkalmazását a 22T101E adatlapon jelentheti be a NAV-hoz.

Az információs füzet teljes egészében itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

A hírben szereplő információ a NAV honlapjáról, a 2022. július 28-án közzétett információs füzetből származik.
Ott pontosan ezt írják:

"Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni. Ebben az esetben az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 31-ig tehető meg.4

4 A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 25. § (5) bekezdése alapján"

Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Bodor Mária

Tisztelt Cikkíró,

Eddig úgy tudtam, hogy akik átalányadót választanak a jövőre nézve, azoknak október 31. lesz a nyilatkozattételi határidő, de itt most azt olvasom az írásában,

"Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni. Ebben az esetben az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 31-éig teheti meg."

hogy az átalányadózás választása esetén is augusztus 31. a határidő.

A NAV oldalán is még ez volt olvasható 07.29-i frissítéssel.

"Ha az egyéni vállalkozó az átalányadózást választja, azt 2022. augusztus 1-től 2022. október 31-ig jelentheti be. Ez esetben az átalányadózás kezdete 2022. szeptember 1."

Megosztaná kérem, hogy hol van leírva az átalányadó választására is ez az augusztus 31-i határidő?

Köszönettel,

Bodor Mária

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs