hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érdemes-e, lehet-e 2021-re visszarendezni egyes jövedelmeket?

  • Lepsényi Mária adószakértő

Melyik évre kell elszámolni a decemberben elvégzett munkára januárban kifizetett bért, megbízási díjat? Mitől függ, hogy a decemberre fizetett táppénz melyik évre vonatkozik? Ezek a kérdések az adó-visszatérítések miatt most különösen időszerűek.

A magánszemélynek jövedelmet juttató munkáltatónak, illetve kifizetőnek az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) számos olyan kötelezettséget előír, amelyet a magánszemélyek éves adóelszámolásával összefüggésben kell teljesítenie.

A munkáltatók, kifizetők az adóév során a ’08-as havi adóbevallás keretében a tárgyhót követő hónap 12. napjáig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettségeket eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról, járulékokról és/vagy a jogszabályban rögzített egyéb adatokról.

A munkáltató, kifizető fogalma

A kifizető, illetve munkáltató fogalmát az Art. határozza meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, ki minősül kifizetőnek, továbbá milyen jövedelmeket lehet beszámítani a 2021. évbe!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs