hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők járulék- és szochofizetésére vonatkozó új és változatlan szabályok

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Idén januártól jelentősen változtak az őstermelőkre vonatkozó járulék-, illetve szochofizetési szabályok. Tekintettel arra, hogy közeledik az őstermelők első negyedéves bevallási időszaka, alábbi cikkünkben bemutatjuk, mikor minősül az őstermelő biztosítottnak, és idén mi az alapja a járulék-, illetve szochofizetésüknek.

A 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot a biztosított őstermelő fizeti. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, az őstermelő biztosítottnak minősül-e, több feltételt kell megvizsgálni.

Az elmúlt évben az egyik ilyen feltétel volt, hogy az őstermelő esetében irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen elérje a minimum 20 év szolgálati időt. Idén januártól azonban ez a feltétel már nem szerepel a jogszabályban, így 2021-ben az őstermelő csak akkor nem minősül biztosítottnak, ha

– családi gazdaság kiskorú tagja,

– saját jogú nyugdíjas vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,

– egyéb jogcímen biztosított – kivéve, ha az őstermelő a 2019. évi CXXII. törvény 6. paragrafus (1) bekezdésének f) pontja és a 6. paragrafus (2) bekezdése szerinti jogviszonyokat – szintén nem lehet őstermelőként biztosított. (Azaz az őstermelő egyéb keresőtevékenységét vizsgálva megállapítható, hogy nem lesz biztosított az őstermelő például munkavállalóként, vagy egyéni vállalkozóként, vagy társas vállalkozóként, illetve szövetkezet tagjaként, vagy főállású kisadózóként is biztosított.)

Mielőtt áttekintenénk a járulék és szociális hozzájárulási adófizetést, ki kell emelni, hogy nem változott az a szabály, hogy az őstermelő választhat magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében magasabb alap utáni befizetést. Ez esetben a választott magasabb alap lesz a társadalombiztosítási járulék, és a szociális hozzájárulási adó alapja. Ha erre nem kerül sor, akkor a cikkünkben a továbbiakban ismertetett szabályok szerint kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót.

OLVASSA TOVÁBB írásunkat, amelyben részletezzük az őstermelők esetében érvényes, tb-járulékra, illetve szociális hozzájárulási adóra vonatkozó rendelkezéseket..

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs