hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az új munkáltatói javadalmazási lehetőség, a KMRP

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A július 13-ától hatályba léptek a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) jogszabályi hátterét megteremtő rendelkezések, amelyek új, speciális tulajdonszerzési lehetőséget nyújtanak arra, hogy részvénytársaságok vagy kft.-k vagyonrészeit a társaság munkavállalói vagy tisztségviselői az eddig hatályos szabályokhoz képest kedvezményesebben szerezzék meg.

Az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről, illetve egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló 2021. évi CI. törvény a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról szóló 1992. évi XLIV. törvény (MRP tv.) módosításával bevezette a KMRP intézményét, amely az MRP egyes alapvető szabályaira épül, de attól speciálisan eltérő, kedvezőbb tulajdonszerzési lehetőséget nyújt a részvénytársaság vagy korlátolt felelősségű társaság vagyonrészeinek (részvény vagy üzletrész) megszerzésére a társaság munkavállalóinak vagy felügyelőbizottsági, illetve igazgatósági tagjainak.

A KMRP-szervezet a munkavállalók megkeresése és programindítása alapján, az alakuló közgyűlésen, legalább tíz résztvevővel, az alapszabály elfogadásával és az operatív működésért felelős szerv, valamint vezető tisztségviselők megválasztásával jön létre. A munkavállalók a KMRP szervezet megalakítása mellett a KMRP kezelésére a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti vagyonkezelő alapítványt is alapíthatnak.

A KMRP résztvevőinek száma a szervezet megalakulását követően nem növelhető, illetve a szervezeti tagság főszabályként – az átruházás esetét ide nem értve – nem szüntethető meg. A résztvevő halála esetén a tagi részesedés örökölhető, továbbá haláleseti kedvezményezett jelölhető, amelyek hiányában új résztvevő szerezhet tagságot.

A program határozott, legalább tíz éves időtartamra működtethető, amelynek elteltét követően a végrehajtó szervezet által megszerzett vagyonrészeket vagy azok ellenértékét át kell adni a résztvevők számára, valamint a végrehajtó szervezetet meg kell szüntetni. Az alakuláskor kiválasztott vagyonkezelési mód a határozott időtartam alatt nem változtatható meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely pontokban térnek el a KMRP-re vonatkozó szabályok az MRP-től!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close