Egyéni vállalkozók, őstermelők! Érdemes lehet várni a földeladással

  • Lepsényi Mária adószakértő

Gyökeresen átalakítja a mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos szabályokat a családi gazdaságokról szóló, az Országgyűlés által a mai napon elfogadott új törvény. Ennek része egyebek mellett az is – az szja-törvényhez benyújtott javaslat alapján –, hogy 2021-től az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében a személygépkocsi mellett a termőföld sem fog kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek minősülni.

Idén december 31-éig él az a szabály, hogy ha az említett adózók a termőföldet eladják, akkor annak eladási ára a bevétel részét képezi, mellyel szemben a szerzéskori érték levonható. A termőföldek árának emelkedése miatt adózó átlépheti a rá vonatkozó értékhatárokat (áfa, kata, átalányadó), ami adózás szempontjából hátrányos lehet.

OLVASSA EL cikkünket az új törvény részleteiről!
Őstermelők, családi gazdaságok: új év, új törvény – mutatjuk a részleteket

Az új szabály szerint 2021. január elsejétől az ingatlanértékesítésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni egyéni vállalkozók és őstermelők esetében, ami az jelenti, hogy az idő múlását is figyelembe lehet venni a az adókötelezettség megállapításakor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit jelent ez a gyakorlatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Technikai megszűnt katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés az áfakörből

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close