hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások nyugdíja: a szolgálati idő számítása 2020-ban – példával

  • Winkler Róbert

Újra és újra felmerülő kérdés, hogy a kisadózó vállalkozó a járulékfizetései alapján milyen mértékű társadalombiztosítási szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, valamint esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után minden esetben az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Az arányos szolgálati idő fogalmát az 1998. január 1-jétől hatályos a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. paragrafusa vezette be, melynek rendelkezéseit az 1996. december 31-ét követően fennállt, külön meghatározott biztosítási jogviszonyok esetében kell alkalmazni.

Az említett szakasz gyakorlatilag arról rendelkezik, hogy ha a meghatározott biztosítási jogviszonyban – részmunkaidő, főállású kisadózó, őstermelő stb. – szerzett, elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a nyugdíj mértéke szempontjából (Tny. 20. §) a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkor érvényes minimálbér arányával.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

Részletek >>

Mint az a fentiekből is kitűnik, a nyugellátás megállapítása szempontjából elkülönül a nyugdíjjogosultsághoz – a Tny. 18. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja szerinti öregségi nyugdíjra jogosultsághoz, valamint a Tny. 18. paragrafusának (2a) pontja szerinti nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultsághoz – figyelembe vehető szolgálati idő, valamint a nyugellátás összegének (Tny. 20. §) megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő tartama.

A nyugdíjjogosultsághoz a szolgálati idő megállapításánál minden esetben a biztosítási idő teljes időtartamát figyelembe kell venni, ezzel szemben a nyugellátás összegének megállapításakor csupán a Tny. 39. paragrafusában rögzített arányos időtartammal kell számolni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan alakul a számítás a kisadózóknál.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close