hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas dolgozók közterheinek és tb-ellátásának változása

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Előadásokon és írásban is sok kérdés érkezik a nyugdíjas munkavállalók biztosítási jogviszonyának megszűnése kapcsán. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, milyen következménnyel jár, hogy a nyugdíjas munkavállalók 2019-ben már nem biztosítottak.

Az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. paragrafusának (1) bekezdése rögzíti azokat a Tbj. szerinti munkaviszonyokat, amelyek biztosítási jogviszonyt képeznek. A saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített munka törvénykönyve (Mt.) szerinti munkaviszony azonban 2019-ben már nem minősül biztosítási jogviszonynak.

Ezen szabály kapcsán ki kell hangsúlyozni, hogy csak a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban álló nyugdíjas nem minősül biztosítottnak. Ha a nyugdíjas a Tbj. alapján szintén munkaviszonynak minősülő másik jogviszonyban,  például közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik, akkor közalkalmazottként a nyugdíjas továbbra is biztosított marad. Erre tekintettel közalkalmazottként köteles járulékokat fizetni, amelynek alapján ellátásokra is jogosult, és esetükben nem változott az a szabály sem, hogy nyugdíjas közalkalmazott nyugdíjának folyósítása a közalkalmazotti jogviszony fennállása alatt szünetel.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük az új szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink