hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előnyök és hátrányok a tao-támogatás módosításában

  • Erdős Gabriella adószakértő, TaxMind Kft.

Várhatóan a jövő héten szavaz az Országgyűlés a T/2931. számon benyújtott adócsomagról. Az előterjesztés társasági adóval összefüggő módosításaival foglalkozó mostani, harmadik cikkünkben a definíciókra, az adókedvezményes támogatásokra vonatkozó változásokat és a gazdasági bizottság indítványait ismertetjük.

Az őszi adócsomag több új definícióval bővíti a társasági adóról szóló törvény 4. paragrafusát. Ezek egy része a tao csoport, illetve az új kamat levonhatósági szabályok miatt vált szükségessé. Ilyenek például a különálló adózó, vagy az új alultőkésítési szabályokkal kapcsolatosan bevezetett nettó finanszírozási költség, kamatlevonási kapacitás, illetve EBITDA fogalom. Az eladósodás mértékét az új szabályok szerint az EBITDA-hoz kell hasonlítani, amelyet a törvény az adóalap és a nettó finanszírozási költségek adózási értékcsökkenési leírás különbözeteként definiál, tehát egyfajta adó-EBITDA fogalmat hozott létre. Az eredetileg benyújtott törvényjavaslat még az adózás előtti eredmény és a számviteli értékcsökkenés fogalmát használta, de ez nem felelt meg az az adókikerülés ellenes irányelv (ATAD) szabályainak.

Kiemelendő a kapcsolt vállalkozások definíciója, amely mostantól fogva az egy és oszthatatlan kettő, ugyanis kétféle követelményrendszert tartalmaz. Az ellenőrzött külföldi társaságok és a kamatlevonásnál a különálló adózó meghatározásakor már 25 százalék közvetett vagy követlen szavazati jog, tőke- vagy nyereségrészesedés esetén kapcsolt vállalkozásnak minősül a személy az adózó vonatkozásában, viszont nem jön létre kapcsoltság az ügyvezetőre tekintettel.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen támogatásoknak kedveznek az új szabályok, és milyeneknek nem!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs