hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó: több változás már idén hatályba lép

  • Lakatos Zsuzsa transzferár- és adószakértő

Az elfogadott adócsomag társasági adót érintő rendelkezéseit foglalja össze cikkünk, mely számos előnyös rendelkezést alkalmaz már a törvény kihirdetését (2018. július 25-ét) követő naptól.

Bejelentett részesedés kiterjesztése

A bejelentett részesedés fogalma a következő főbb változásokat tartalmazza. Fontos tudni, hogy a társasági adóról szóló törvénynek (Tao-törvény) ez a módosítása az adócsomag kihirdetését (július 25-ét) követő 31. napon lép hatályba. 

  • Ha egy jogi személyben a társasági adó alanya már korábban szerzett részesedést, amit nem jelentett be az adóhatósághoz, de újonnan további részesedést szerez, akkor ez utóbbi részesedésszerzés tekintetében lehetősége lesz élni a bejelentéssel. A jelenlegi szabályok szerint, ha például 2018. január 10-én egy kft. egy másik kft.-ben 40 százalékos részesedést szerzett, és nem élt a bejelentett részesedés előnyeivel, és 2018. július 1-én még 30 százalékos részedést szerzett, akkor ennek az új részesedésszerzésnek a tekintetében sem tehet bejelentést. 
  • Új kedvező rendelkezés, hogy az átalakulás, egyesülés, szétválás során a jogutódban történő vagy jogutód általi részesedésszerzést már nem kell 2019-től ismételten bejelenteni, ha azt az eredeti megszerző adóalany bejelentette.

Ez utóbbihoz kapcsolódóan a törvény szerinti csökkentő tétel alkalmazásához előírt egy éves tartási kötelezettséget nem szakítja meg az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti kivezetés. E rendelkezés a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változnak egyes beruházásokkal, munkáltatói óvoda működtetésével kapcsolatos adószabályok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close