hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2019: kiva-változások. Példákkal

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Az Országgyűléshez T/625. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavalat (Javaslat) 44–55. paragrafusa – többek között – a kisvállalati adó (kiva) előírásait érintő módosításokat tartalmaz. A változások – az adóhatóság megnevezésének állami adóhatóságról, állami adó- és vámhatóságra történő változtatását kivéve – 2019. január 1-jén lépnek hatályba.

A kiva alá történő bejelentkezés feltételei

A bejelentkezési feltételek közül módosul a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) várható bevételre, mérlegfőösszegre vonatkozó előírása. Mind a kettő 1 milliárd forintra változik 500 millió forintól (Katv. 16. § (2) bekezdés b) és e) pont).

Ezen kívül kikerül a feltételek közül az adószám felfüggesztés összhangban azzal, hogy ilyen intézkedésre a 2018-tól hatályos adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) nem ad lehetőséget (Katv. 16. § (2) bekezdés c) pont).

A Katv. 19. § (4) bekezdésnek a nem jogszerű a bejelentkezésről történő rendelkezésében, a nyilvántartott, végrehajtható adó- és vámtartozás, nyilvántartott, végrehajtható adótartozás nettó módon számított összegére módosul. Ennek oka, hogy az Art. szerinti adótartozás tartalmazza a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatást is, míg az adó- és vámtartozásnak a jogosulatlan támogatás nem része, továbbá egyértelművé teszi a rendelkezés, hogy a tartozást – az eddigi gyakorlattal azonosan – nettó módon kell számítani.  

A kivaalanyiság megszűnése

A kivaalanyiság megszűnése körében a következő módosításokat tartalmazza a Javaslat: 

a) a kivaalanyiság megszűnéséhez előírt bevételi értékhatár 1 milliárdról 3 milliárd forintra változik, ennek meghaladása esetén szűnik meg, a túllépést megelőző nappal az adóalanyiság (Katv. 19. § (5) bekezdés a) pont);
b) az adószám felfüggesztés kikerül a megszűnési okok közül, összhangban azzal, hogy ilyen intézkedésre a 2018-tól hatályos Art. nem ad lehetőséget (Katv. 19. § (5) bekezdés f) pont);
c) új feltétel, hogy a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) szerinti kedvezményezett eszközátruházás vagy kedvezményezett részesedéscsere esetén az eszközátruházás vagy részesedéscsere napját megelőző napon megszűnik a kivaalanyiság akár az átruházó, akár az átvevő társaság a kivaalany az eszközátruházáskor; ehhez hasonló a helyzet részesedéscsere esetén is. Ennek indoka, hogy kivaalanyként nem tud megfelelni a vállalkozás a tao-alanyok részére előírt feltételeknek (például, hogy nem számol el több adóalapot csökkentő értékcsökkenést, mint amit megtehetett volna, ha nem történik meg a szervezeti egység átruházása, hiszen a kiva-alapot értékcsökkenés címen nem lehet módosítani Katv. 19. § (5) bekezdése i) pont),
d) szintén új feltétel, hogy a kivaalanyiság megszűnik az üzleti év mérlegfordulónapjának megváltoztatása esetén a választott mérlegfordulónappal; nem tiltja tehát a Katv. a mérlegfordulónap változtatását, de a változtatás a kivaalanyiság megszűnését eredményezi (Katv. 19. § (5) bekezdése j) pont). 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy változik a kiva adóalapja, miként kell figyelembe venni a külföldön adóztatható jövedelmet, milyen könyvvezetési módosítások lesznek!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close