hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Utoljára a mobilitási célú lakhatási támogatásról

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

2019. január 1-jével hatályát vesztette a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontjában nevesített adózás előtti eredményt csökkentő tétel, a mobilitási célú lakhatási támogatás jogcímén adott juttatási forma. Mivel az említett adóalap-korrekciós tétel utoljára a 2018. évre vonatkozó társaságiadó-bevallásban érvényesíthető, érdemes felhívni a figyelmet néhány körülményre a kedvezményes szabály alkalmazásával kapcsolatban.

Jogszabályi hivatkozások

A Tao. tv. 2018. december 31-én hatályos 7. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontja alapján az adózás előtti eredményt csökkenti – legfeljebb annak mértékéig – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerinti mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott összege.

Az Szja tv. 1. számú melléklet 2018. december 31-én hatályos 9.7.2. pontja értelmében a munkáltató által nyújtott lakhatási támogatás abban az esetben tekinthető mobilitási célú lakhatási támogatásnak, ha a munkáltató azt olyan munkavállalónak nyújtja,

a) akivel legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetben a lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és a lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja,

b) aki nem rendelkezett a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, és nem rendelkezik a támogatás nyújtásának időpontjában lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.

Az Szja tv. 1. számú melléklet 2.11. pontja határozta meg 2018. december 31-ig, hogy az ugyanazon munkáltató által nyújtott, előző feltételeknek megfelelő mobilitási célú lakhatási támogatás tárgyhavi értékéből mekkora összeg minősült a magánszemély adómentes jövedelmének.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire érdemes figyelni a társasági adóban a mobilitási célú lakhatási támogatással kapcsolatban!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close