hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevándorlási különadó: 25-étől hatályosak a szabályok

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 117. számában 2018. július 25-én megjelent az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény, melynek bevándorlási különadóra vonatkozó rendelkezései 2018. augusztus 25-től hatályosak – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A tájékoztató a következőket tartalmazza:

1. A bevándorlási különadó tárgya

Bevándorlásikülönadó-köteles

– a bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzésének anyagi támogatása vagy

– a Magyarországon székhellyel rendelkező, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működésének anyagi támogatása.

Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve a bevándorlás előmozdítására irányul, és

– média ampányok, médiaszemináriumok folytatása, és az abban való részvétel;

– oktatásszervezés;

– hálózatépítés és működtetés vagy

– a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység

keretében valósul meg.

Bevándorlásnak a jogszabály az emberek véglegesnek szánt, lakóhelyük szerinti országból másik országba történő áttelepülését tekinti.

A jogszabály alkalmazásában nem minősülnek bevándorlásnak a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott esetek.

A 2007. évi I. törvény 1. § (1) bekezdése értelmében Magyarország biztosítja a szabad mozgás és tartózkodás jogának gyakorlását

– a magyar állampolgár kivételével az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárának, továbbá az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállású személynek (a továbbiakban: EGT-állampolgár),

– az EGT-állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező, az EGT-állampolgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó családtagjának (a továbbiakban: az EGT-állampolgár családtagja),

– a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező, a magyar állampolgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó családtagjának (a továbbiakban: a magyar állampolgár családtagja), valamint

– annak az EGT-állampolgárt vagy a magyar állampolgárt kísérő vagy hozzá csatlakozó személynek, aki

› a magyar állampolgár eltartottja, vagy vele legalább egy éve egy háztartásban él, illetve akiről súlyos egészségügyi okból a magyar állampolgár személyesen gondoskodik,

› abban az országban, ahonnan érkeznek – az EGT-állampolgár eltartottja volt, vagy vele egy háztartásban élt, illetve akiről súlyos egészségügyi okból az EGT-állampolgár személyesen gondoskodik,

és a hatóság családtagként való beutazását és tartózkodását engedélyezi.

2. A bevándorlási különadó alanya

A bevándorlási különadó alanya a bevándorlást segítő tevékenységhez, vagy a magyarországi székhelyű, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működéséhez anyagi támogatást nyújtó szervezet.

Nem alanya a bevándorlási különadónak a párt, a pártalapítvány és az a szervezet, amelynek mentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság biztosítja. A viszonosság kérdésében az adópolitikáért felelős miniszternek a külpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben kialakított állásfoglalása az irányadó.

A bevándorlási különadó alanya legkésőbb az anyagi támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig nyilatkozatot köteles adni a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet számára arról, hogy a bevándorlási különadóját teljes körűen bevallotta. A bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezetnek a nyilatkozatot a kézhezvételt követő hónap 15. napjáig be kell nyújtania az állami adóhatósághoz és ezzel egyidejűleg közölnie kell a támogatást nyújtó szervezet nevét, levélcímét, más ismert azonosító adatait, valamint a támogatás összegét is.

A nyilatkozatra az állami adóhatóság a BEVKA jelű nyomtatványt rendszeresítette, melynek használata ajánlott az adózók számára.

Amennyiben az állami adóhatóság megállapítja, hogy az adóalany által adott nyilatkozat valótlan, akkor az anyagi támogatást nyújtó szervezetet határozatban kötelezi a be nem vallott adó, továbbá annak 50%-át kitevő adóbírság megfizetésére.

Ha a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet az anyagi támogatás felhasználását követő hónap 15. napjáig nyilatkozattal nem rendelkezik, akkor a bevándorlási különadó alanya – az eredetileg kötelezett helyett – a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhellyel rendelkező szervezet lesz. 

3. A bevándorlási különadó alapja és mértéke

A bevándorlási különadó alapja a bevándorlást segítő tevékenységhez vagy a magyarországi székhelyű, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működéséhez nyújtott anyagi támogatás összege.

Amennyiben a bevándorlási különadó alanya a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhellyel rendelkező szervezet, akkor a bevándorlási különadó alapja a bevándorlást segítő tevékenység végzése során felmerült költség.

A bevándorlási különadó mértéke a bevándorlási különadó alapjának 25%-a.

4. A bevándorlási különadó megállapításával kapcsolatos szabályok

A bevándorlási különadó alanyának a bevándorlási különadót az anyagi támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig kell – havi szinten összesítve – megállapítania, bevallania és ezzel egyidejűleg megfizetnie.

Ha a bevándorlási különadó alanya a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet, akkor neki az anyagi támogatás felhasználását követő hónap 15. napjáig kell – havi szinten összesítve – a bevándorlási különadót megállapítania, bevallania és ezzel egyidejűleg megfizetnie.

A bevándorlási különadót a 1897 számú nyomtatványon kell bevallani és a 10032000- 01079139 számú bevételi számla javára (adónemkód: 416) kell megfizetni.

A bevándorlási különadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adó- és vámhatóság látja el.

A bevándorlási különadóból származó bevétel a központi költségvetés bevételét képezi és kizárólag határvédelmi feladatok ellátására szolgál – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmentési idő megszakítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Társas vállalkozói jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénzjogosultság két munkaviszony esetében

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close