hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új előírások a helyi adókban

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Az iparűzési adótól a telekadón át az építményadóig módosul a helyi adókról szóló törvény, javarészt 2017-től, de némelyik passzus már az idén.

2016. június 15-én kihirdetésre került az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény, amely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (továbbiakban: Htv.) is módosította.

Az Országgyűlés pontosította a nonprofit szervezetekre vonatkozó adómentességi feltételeket. Változatlan maradt, hogy a mentesség abban az  adóévben illeti meg az  adóalanyt, amelyet megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme (nyeresége) után sem belföldön, sem külföldön adófizetési kötelezettsége nem keletkezett, azonban építmény- és telekadóban a mentesség a továbbiakban kizárólag azt a szervezetet illeti meg, amely adóalany az ingatlan-nyilvántartásban az adott ingatlan tekintetében bejegyzett tulajdonosként szerepel. Az épület, épületrész, telek tulajdonosát a mentesség kizárólag arra az ingatlanára illeti meg, melyet a létesítő okiratában meghatározott alaptevékenysége, főtevékenysége kifejtésére használ. Az adóalany évente május 31-éig nyilatkozik arról, hogy társaságiadó-fizetési kötelezettsége a tárgyévet megelőző év vonatkozásában nem keletkezett. A nyilatkozatnak bevallással egyenértékű joghatása van.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szabályok módosulnak még a helyi adóról szóló törvényben!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

További cikkeinket itt olvashatja el a 2016-os és a 2017-es módosításokról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs