hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NGM-cáfolat a megszorításos hírre

  • adozona.hu

Nevetséges minden olyan állítás, amely szerint „1000 milliárdos megszorítás lenne a jövő évi költségvetésben”, hiszen a költségvetési törvényjavaslat az ideinél közel 2000 milliárd forinttal több kiadást tartalmaz, amelyet a magyar emberekre fordítunk. A jövő évi költségvetés tervezete minden szakterület számára többletforrást juttat, a levont következtetések ily módon nevetségesek – közölte szerkesztőségünkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM a Világgazdaság reggeli cikkére reagálva a következőket írta.

Az adócsökkentés és otthonteremtés mellett 167 milliárddal több jut az egészségügyre, a gyermekekre, 270 milliárddal az oktatásra, 155 milliárd forinttal társadalombiztosítási és a szociális ágazatra, uniós és hazai forrásból 3840 milliárd forint a gazdaságfejlesztésre. Jóval több jut a gyermekekre is, a kétgyermekesek családi adókedvezménye éves szinten 15 milliárddal nő, így a családi adókedvezmények összege jövőre már eléri a 277 milliárd forintot. A gyermekek nevelésének támogatására csak a családi adókedvezményen és a családi pótlékon keresztül tehát összesen 593,5 milliárd forintot fordítunk. 

A családi pótlék, az árvaellátás, az özvegyi ellátások, a korhatár előtti ellátások összege egy fillérrel sem csökken, a fejezeti sorokon látható keretösszegek a demográfiai adatoknak megfelelően az ellátottak valós számához igazodik. A különféle ellátásokra fordítandó keretösszeg csökkenése tehát egyáltalán nem jelenti az ellátások egyéni összegének csökkenését.

A közfoglalkoztatást jelentő Start-munkaprogram költségvetési támogatásának csökkentése pozitívum, hiszen a foglalkoztatás növekedésének  köszönhetően szerencsére már az ez évi 340 milliárdos keretet sem kellett teljes mértékben felhasználni, és jövőre is hasonlóan kevesebbet (325 milliárdot) kell költenünk, mert egyre többen megtalálják helyüket a nyílt munkaerőpiacon. A kamatkiadás csökkenése ugyancsak pozitívum, nem pedig megszorítás, hiszen a baloldal által felvett IMF-hitel visszafizetésének köszönhetően 77 milliárd forinttal csökken a kamatkiadás, vagyis az adófizetők terhe. 

Az az állítás, hogy megszorítás lenne a költségvetésben, nevetséges és teljesen alaptalan. A baloldallal ellentétben ez a kormány 2010 óta hátat fordított a megszorításoknak, a 2017-es költségvetésben  több jut minden területre.  2017 az adócsökkentés és otthonteremtés éve, amikor mindenki léphet egyet előre.

Az NGM reagálását szó szerint közli az Adózóna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close