hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NGM-cáfolat a megszorításos hírre

  • adozona.hu

Nevetséges minden olyan állítás, amely szerint „1000 milliárdos megszorítás lenne a jövő évi költségvetésben”, hiszen a költségvetési törvényjavaslat az ideinél közel 2000 milliárd forinttal több kiadást tartalmaz, amelyet a magyar emberekre fordítunk. A jövő évi költségvetés tervezete minden szakterület számára többletforrást juttat, a levont következtetések ily módon nevetségesek – közölte szerkesztőségünkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM a Világgazdaság reggeli cikkére reagálva a következőket írta.

Az adócsökkentés és otthonteremtés mellett 167 milliárddal több jut az egészségügyre, a gyermekekre, 270 milliárddal az oktatásra, 155 milliárd forinttal társadalombiztosítási és a szociális ágazatra, uniós és hazai forrásból 3840 milliárd forint a gazdaságfejlesztésre. Jóval több jut a gyermekekre is, a kétgyermekesek családi adókedvezménye éves szinten 15 milliárddal nő, így a családi adókedvezmények összege jövőre már eléri a 277 milliárd forintot. A gyermekek nevelésének támogatására csak a családi adókedvezményen és a családi pótlékon keresztül tehát összesen 593,5 milliárd forintot fordítunk. 

A családi pótlék, az árvaellátás, az özvegyi ellátások, a korhatár előtti ellátások összege egy fillérrel sem csökken, a fejezeti sorokon látható keretösszegek a demográfiai adatoknak megfelelően az ellátottak valós számához igazodik. A különféle ellátásokra fordítandó keretösszeg csökkenése tehát egyáltalán nem jelenti az ellátások egyéni összegének csökkenését.

A közfoglalkoztatást jelentő Start-munkaprogram költségvetési támogatásának csökkentése pozitívum, hiszen a foglalkoztatás növekedésének  köszönhetően szerencsére már az ez évi 340 milliárdos keretet sem kellett teljes mértékben felhasználni, és jövőre is hasonlóan kevesebbet (325 milliárdot) kell költenünk, mert egyre többen megtalálják helyüket a nyílt munkaerőpiacon. A kamatkiadás csökkenése ugyancsak pozitívum, nem pedig megszorítás, hiszen a baloldal által felvett IMF-hitel visszafizetésének köszönhetően 77 milliárd forinttal csökken a kamatkiadás, vagyis az adófizetők terhe. 

Az az állítás, hogy megszorítás lenne a költségvetésben, nevetséges és teljesen alaptalan. A baloldallal ellentétben ez a kormány 2010 óta hátat fordított a megszorításoknak, a 2017-es költségvetésben  több jut minden területre.  2017 az adócsökkentés és otthonteremtés éve, amikor mindenki léphet egyet előre.

Az NGM reagálását szó szerint közli az Adózóna.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozó bér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjjárulék II.

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X