hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségvetési megszorítások: itt az ezermilliárdos lecsippentés

  • lapszemle

A Start munkaprogramra, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár alatti ellátásokra, valamint a családi pótlékra is kevesebb jut az ideinél a 2017-es büdzsében. A költségvetési vita nyitányára a Világgazdaság megnézte, hol spórol a kormány jövőre: itt az ezermilliárdos lefaragás.

Ma reggel kezdődik a költségvetés vitája az Országgyűlésben, a tervek szerint a hivatalosan harmincórás általános vitát két nap alatt folytatják le. Kérdés, hogy a kormánypárti frakciók és képviselők milyen módosító indítványokat adnak be ez idő alatt, vagyis mennyire szedik szét a büdzsét. Ez valamikor a jövő héten derül ki – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

A költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében egyetlen fillérrel sem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, míg 381 tétel esetében kisebb lesz az állami pénz az ideinél. Több mint ezermilliárd forintot csippent le egyes kiadási előirányzatokból a kormány, hogy azt másutt ossza el. Igaz, az összegből majdnem 300 milliárdot azok az uniós programok jelentenek, amelyek lassan kifutnak, és a helyükbe újak lépnek – így az uniós finanszírozású beruházások végül több mint 700 milliárddal nagyobbak lesznek az ideinél. A végső összesítésben persze a költségvetés is többet költ: a kiadások az ideinél 1500 milliárd forinttal, vagyis 10 százalékkal lesznek magasabbak – a növekményből azonban nem jut mindenkinek.

A pedagógusoknak például jövőre kevesebbet irányoztak elő az ideinél: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése ugyanis nem követi a jövő évi tervben az idei módosítást sem, miközben rendesen vissza is vágnák a dologi kiadásokat: alig 22 milliárd lesz jövőre a keret. Ez az eredetileg idénre szánt 45 milliárd fele, ám miután a most tervezett 2016-os kiadásnövelésből jelentős részt kap az intézmény, ezért ezen a soron már 70 milliárd forinttal lehetne számolni – a visszavágás így még fájóbb lehet. De folytatódik ez tovább a béreknél is: az eredetileg tervezett idei kiadásokhoz képest a személyi juttatások még növekednének egy hangyányit jövőre, ám a módosított tervhez képest jelentős – járulékokkal együtt –, több mint 60 milliárdos a megtakarítás ezen a címen (igaz, van az ágazati bérfejlesztésekre félretéve 45 milliárd, vagyis azért lehet majd hová nyúlni jövőre is kiegészítésért). Összességében a Klik költségvetése 108 milliárd forinttal lesz kisebb az idei megemelt előirányzatnál.

A kormány sokat takarít meg a kamatkiadásokon is, az adósságszolgálati kiadások 77 milliárd forinttal csökkennek, de a papírra leírt költéseket csökkenti, hogy a tartalékok szintjét is mérsékelték: összesen 30 milliárd forinttal. További 21 milliárdos megtakarítást jelent, hogy jövőre csak be kell fejezni az úszó-vb-hez kapcsolt beruházásokat, így az idei 30 milliárd után elegendő lesz 8,9 milliárd forintot erre költeni. Összesen 4,6 milliárd forintos megtakarítást jelent az idei büdzséhez képest, hogy a milánói világkiállítás pavilonjára már nem kell költeni 2017-ben, és jövőre 13 milliárd forinttal kevesebbet szán az ideinél (de még mindig százmilliárdot) a paksi bővítéshez szükséges tőkeemelésre.

Jelentősebb megtakarítást ér el viszont a kormány néhány szociális programon is: 15 milliárd forinttal – az idei keret 4 százalékával – csökkentik a Start munkaprogram keretét (holott az Európai Bizottság, az IMF és több szakértő szerint is a közmunka helyett inkább az ilyen, az elhelyezkedést segítő programokat kellene növelni). A korhatár alatti ellátásokra (például szolgálati nyugdíjra vagy a balettművészek járadékára) összességében 17 milliárd forinttal, vagyis több mint 15 százalékkal kevesebbet fordítanának. Megtakarítást jelent még, hogy árvaellátásra 3 milliárd forinttal (közel tíz százalékkal) kevesebbet fordítanak jövőre, de hasonló mértékben 3,5 milliárd forinttal csökken az özvegyi nyugellátások értéke is. Csökken a rokkantsági, rehabilitációs ellátások kerete is – a 2,5 milliárdos megtakarítás azonban itt nem éri el a kiadási keret egy százalékát sem. A családi pótlékra szánt keret szintén egy százalékkal, 3,2 milliárd forinttal lesz alacsonyabb az ideinél – írja a Világgazdaság.

OLVASSON TÖBBET A 2017-ES VÁLTOZÁSOKRÓL ITT!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink