hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új pénztárgépszabályok szeptember végétől, mutatjuk a részleteket

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Szeptember végétől bővül az online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek köre. A 2016. április 2-án életbe lépett módosításokkal több ponton változott, illetve új szabályokkal bővült a 48/2013. NGM-rendelet. Az értelmező rendelkezések új fogalmakkal egészültek ki, és több helyen is pontosítja a vonatkozó előírásokat a jogszabály.

Meghatározza a rendelet az AEE gyártó, az átszemélyesítés, a cserepénztárgép, az egyes speciális értékesítések bizonylatának, a mozgóbolt, a NAV-szerver, a pénztárgép, a pénztárgépprogram, a számítógép alapú pénztárgép, a szolgáltatóhely és a tartalék pénztárgép fogalmát.

A pénztárgép meghibásodása, áramszünet, a pénztárgép bevonása, eltulajdonítása, megsemmisülése, elvesztése esetén, a nyugtakibocsátási kötelezettség pénztárgéppel történő teljesítésének feltételei helyreálltakor úgynevezett „utólagos rögzítés” keretében a pénztárgépben első tételként – a fentiekben felsorolt probléma helyreállásáig – bizonylatolt bevételt kell rögzíteni.

Az utólagos rögzítés keretében külön adóügyi napot kell nyitni. Az utólagos rögzítéssel érintett időszak egy-egy adóügyi napjának bevételét egy nyugtán, forgalmi gyűjtőnként egy tételben kell rögzíteni. Az utólagos rögzítés elvégzését követően az adóügyi napot le kell zárni, és az így keletkező forgalmi jelentést az időszak alatt kiállított bizonylatokkal együtt meg kell őrizni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéb rendeletváltozásokat, és tételesen felsoroljuk, mely tevékenységek esetén kötelező idén szeptember végétől, s melyek esetén jövő év január elsejétől online pénztárgépet használni.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1