hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérne az IFRS-re? Figyeljen a határidőkre!

  • adozona.hu

Az nemzetközi pénzügyi beszámolási standardokat (IFRS) alkalmazóknak a számviteli törvény alapján lehetőségük van arra, hogy bejelentsék az adóhatósághoz, hogy a nemzetközi standardok alapján készítik beszámolójukat – közölte a NAV.

A január 1-jétől a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 9/A §-a, 114/C §-a, valamint 177. § (53) bekezdése alapján lehetőség van arra, hogy meghatározott vállalkozások bejelentsék az állami adóhatósághoz azt, ha éves beszámolójukat a jövőben (vagy 2016. január 1-jétől) nem a hazai számviteli szabályok, hanem a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) igénybevételével készítik el.

A bejelentést az Sztv. 9/A § (1) bekezdése szerinti vállalkozások a 16T201T jelű adatlap benyújtásával tehetik meg, a Főlapon a 2-es (Változás-bejelentés) kód megjelölésével és a 22. rovat kitöltésével. Itt van lehetőségük „U” jelzés feltüntetésével, valamint az IFRS-ek alkalmazásának kezdő időpontjának megadásával a bejelentés megtételére.

A bejelentéssel összefüggésben az alábbiakra hívjuk fel figyelmüket:

1.  Az Sztv. 114/C § (1) és (4) bekezdése alapján az éves beszámoló IFRS-ek szerinti összeállítására történő áttérés feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló könyvvizsgálói jelentéssel, melyet a bejelentéshez szükséges csatolni. Erre mind az elektronikus, mind a papír alapon benyújtott adatlapok esetén lehetőség van. A könyvvizsgálói jelentés hiányában (a kibocsátott hiánypótlási felhívás esetleges eredménytelensége esetén) az illetékes igazgatóság a bejelentés nyilvántartásba vételét elutasítja.

2.  Az áttérést az Sztv. 114/C § (4) bekezdése alapján legalább 90 nappal az áttérést megelőzően kell bejelenteni az állami adóhatósághoz.

3.  Kivétel a 2. pont alól, ha az Sztv. 9/A § (1) bekezdése szerinti vállalkozás az IFRS-ek alkalmazását 2016. január 1-ével szándékozik bejelenteni. Ebben az esetben az adatlapot 2016. január 15-éig terjedő határidőn belül kell benyújtani a NAV illetékes adó- és vámigazgatóságához az Sztv. 177. § (53) bekezdése alapján.

4.  Az Sztv. 114/C § (3) bekezdése alapján az IFRS-ek szerinti éves beszámolóra történő áttérés napja az első IFRS-ek szerint készült éves beszámoló üzleti évének első napja. Eltérő üzleti év esetén tehát az IFRS-ek alkalmazásának kezdő időpontja nem január 1., hanem az eltérő üzleti év 1. napja lesz.

5.  Az Sztv. alapján lehetőség nyílik arra is, hogy az IFRS alkalmazását választó vállalkozás törölhesse téves bejelentését vagy a jövőre nézve bejelenthesse visszatérését a hazai számviteli szabályok alkalmazására, melyet szintén a fenti adatlap alkalmazásával, a megfelelő mezőben elhelyezett „U” illetve „T” jelzéssel jelezhet.

A helyes bejelentés érdekében érdemes tanulmányozni az adatlaphoz kapcsolódó kitöltési útmutatót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close