hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer: megjelent a rendelet

  • adozona.hu

Az utolsó előtti pillanatban jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendelete az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) működéséről.

Egyetlen munkaszüneti nap áll az érintettek rendelkezésére, hogy tanulmányozhassák a vasárnaptól – március 1-jétől – már alkalmazandó rendeletet az ekáer működéséről. A nemzetgazdasági miniszter rendeletét ugyanis pénteken, február 27-én hirdették ki a 23. számú Magyar Közlönyben.

A rendelet egyes passzusai később (március 11-én, április 1-jén, illetve június 1-jén) lépnek hatályba.

Az ekáer szabályait korábban az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazta, ezt azonban számos kritika érte – elsősorban a nem egyértelmű szövegezése miatt – , ezért és több halasztást követően az Országgyűlés kivette a törvényből az ekárre vonatkozó előírások zömét, s azok megalkotásával a szakminisztert hatalmazta fel. A rendelet tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium február 19-én bocsátotta véleményezésre.

Az NGM rendelet megtartotta az ekáer koncepcióját, tehát 2015. március 1-jétől nem lép hatályba olyan változtatás, amely felkészülési időt igényelne – állítja ma kiadott közleményében a szaktárca. A vasárnaptól érvényes  új rendelkezések a korábbi szabályok egyértelművé tételét célozzák. Továbbá ezen időponttól bővülnek az ekáer hatálya alá nem tartozó tevékenységek. A rendelet kihirdetése és hatályba lépése közötti rövid idő miatt nem fogja hátrány érni a vállalkozásokat – írja az NGM közleménye.

A rendelet ezen a linken található.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmi vagyonkezelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X