hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer: megjelent a rendelet

  • adozona.hu

Az utolsó előtti pillanatban jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendelete az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) működéséről.

Egyetlen munkaszüneti nap áll az érintettek rendelkezésére, hogy tanulmányozhassák a vasárnaptól – március 1-jétől – már alkalmazandó rendeletet az ekáer működéséről. A nemzetgazdasági miniszter rendeletét ugyanis pénteken, február 27-én hirdették ki a 23. számú Magyar Közlönyben.

A rendelet egyes passzusai később (március 11-én, április 1-jén, illetve június 1-jén) lépnek hatályba.

Az ekáer szabályait korábban az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazta, ezt azonban számos kritika érte – elsősorban a nem egyértelmű szövegezése miatt – , ezért és több halasztást követően az Országgyűlés kivette a törvényből az ekárre vonatkozó előírások zömét, s azok megalkotásával a szakminisztert hatalmazta fel. A rendelet tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium február 19-én bocsátotta véleményezésre.

Az NGM rendelet megtartotta az ekáer koncepcióját, tehát 2015. március 1-jétől nem lép hatályba olyan változtatás, amely felkészülési időt igényelne – állítja ma kiadott közleményében a szaktárca. A vasárnaptól érvényes  új rendelkezések a korábbi szabályok egyértelművé tételét célozzák. Továbbá ezen időponttól bővülnek az ekáer hatálya alá nem tartozó tevékenységek. A rendelet kihirdetése és hatályba lépése közötti rövid idő miatt nem fogja hátrány érni a vállalkozásokat – írja az NGM közleménye.

A rendelet ezen a linken található.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink