hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megállapodás az Ukrajnával folytatott kereskedelem ideiglenes liberalizációjáról

  • adozona.hu

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el, amely egyes ukrán termékek tekintetében ideiglenes kereskedelmi liberalizációt és egyéb kereskedelmi engedményeket tesz lehetővé. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióba irányuló összes ukrán export után egy évig nem kell behozatali vámot fizetni – olvasható az Európai Unió Tanácsának hivatalos honlapján.

Ezen intézkedéseknek köszönhetően az EU jelentős mértékben támogatni tudja majd Ukrajna gazdaságát.

Oroszország Ukrajna elleni, provokáció nélkül indított és indokolatlan agresszív háborúja pusztító hatást gyakorol az ország termelési kapacitásaira, közlekedési infrastruktúrájára és a Fekete-tengerhez való hozzáférésére, valamint tágabb értelemben Ukrajna azon képességére, hogy kereskedni tudjon a világ többi részével. A következmények sem belső, sem nemzetközi szinten nem becsülhetők alá az élelmezésbiztonságra gyakorolt hatás tekintetében.

A ma elfogadott rendelet egyéves időtartamra szól, és különösen az alábbiakat függeszti fel:

– az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség létrehozására vonatkozó IV. címe szerinti valamennyi olyan vám, amely még nem képezte liberalizáció tárgyát. A felfüggesztés különösen a következőkre terjed ki: a vámkötelezettség 2022 végéig történő megszüntetésének hatálya alá tartozó ipari termékek, a belépésiár-rendszer hatálya alá tartozó gyümölcsök és zöldségek, valamint a vámkontingensek hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékek és feldolgozott mezőgazdasági termékek,

– az Ukrajnából való behozatalra kivetett dömpingellenes vámok beszedése, valamint

– a behozatalra vonatkozó közös szabályok alkalmazása az Ukrajnából származó behozatal tekintetében.

A mai határozatnak előfeltétele a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás 2. cikkében meghatározott elvek tiszteletben tartása.

Háttér és a további lépések

A Bizottság 2022. április 27-én nyújtotta be az egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről Ukrajna közötti társulási megállapodás értelmében az ukrán termékekre alkalmazandó kereskedelmi engedményeket kiegészítő ideiglenes kereskedelmi liberalizációról szóló javaslatát.

Május 13-án a Tanács levelet küldött az Európai Parlamentnek, amelyben jelezte, hogy egyetért a rendelettel, amelyről azt követően az EP plenáris ülése május 19-én szavazott.

Most, hogy a rendeletet mind az Európai Parlament, mind a Tanács elfogadta, azt aláírják és kihirdetik a Hivatalos Lapban, majd pedig az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő napon hatályba lép.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs