hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tovább szigorítják az Oroszországgal szembeni EU-s szankciókat

  • MTI

Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulóján – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos rendkívüli tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás "világos üzenet" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg "imperialista tervei".

Az Európai Tanács azt az ígéretet is megerősíti, hogy "Ukrajna jövője az EU-ban van" – jelentette ki Olaf Scholz. Kiemelte, hogy hazája már 12 milliárd eurót fordított az ukrán államháztartás és a gazdaság megsegítésére, és az orosz rombolás utáni helyreállításra, továbbá befogadott több mint egymillió ukrán menekültet, és a fegyverszállításokban is "egészen elöl áll" az európai rangsorban.

Németország továbbra is kiáll Ukrajna mellett, de nem hoz olyan döntést, amelynek révén a NATO belekerül a háborúba – tette hozzá, kiemelve, hogy "nem a NATO háborúzik Oroszországgal, hanem Oroszország rontott rá Ukrajnára". Ez azt jelenti, hogy "Putyinnak kell abbahagyni a háborút, minél előbb, annál jobb", méghozzá nemcsak Ukrajnának és Oroszországnak, hanem az egész világnak – mondta a német kancellár.

A fegyverszállításokról elmondta, hogy a kormány kitart eddigi politikája mellett, vagyis partnereivel együttműködve jár el, és a döntéseket csak az előkészítés után hozza nyilvánosságra, mert "a legnagyobb értékünk a szövetségesek egysége", és ezt az egységet nagyban veszélyezteti, ha a politikai szereplők "egymást túllicitálva" követelnek minél több katonai támogatást, és "markáns belpolitikai nyilatkozatokkal" kommentálják a döntéshozatal folyamatát.

Az ilyen nyilvános vitákban "Németország nem vesz részt", mert az esetleges nézeteltérésekről szóló "spekulációk" kizárólag Vlagyimir Putyinnak "és propagandájának" használnak – fejtette ki a kancellár.

A brüsszeli EU-csúcs egy további témájával, a nemzetközi migrációval kapcsolatban kiemelte, hogy az utóbbi 12 hónapban tapasztalt "ütem és pragmatizmus" megőrzésével a jelenlegi – 2024 tavaszáig tartó – EU-s törvényhozási ciklusban el lehet fogadni a menekültügyi rendszer reformját. A sikeres reform és a tervezett új rendszer első számú eleme, "alfája és ómegája" az érkezők pontos nyilvántartása, hiszen "tudnunk kell, hogy ki jön Európába, és miért".

A második számú elem a közösség külső határának "hatékony ellenőrzése" a külső határon fekvő tagállamok, a szomszédos országok és az EU-s határigazgatási szervezet, a Frontex közreműködésével – mondta Olaf Scholz.

Szavai szerint a reform harmadik alkotóeleme az "önkéntes szolidaritás". Ez azt jelenti, hogy a külső határon fekvő tagállamoknak a határ ellenőrzésre és a menedékkérők regisztrációjára vonatkozó felelősségét "összekapcsolják" a többi tagállam menedékkérők önkéntes befogadását jelentő szolidaritásával.

A németországi helyzetről a többi között elmondta, hogy a védelemre nem jogosult menedékkérőknek vissza kell térniük hazájukba, ugyanakkor szükség van szakképzett munkavállalók bevándorlására az EU-n kívülről is. Ezért "migrációs partnerségi" megállapodásokat kell kötni az érintett országokkal arról, hogy Németország az elutasított menedékkérők visszafogadásáért cserébe legális lehetőséget biztosít a munkavállalási célú bevándorlásra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs