hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Széchenyi hitel: a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évi kimutatásokat

  • adozona.hu

Bár még bőven lenne idő arra, hogy a cégek leadják éves beszámolójukat, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.

A 2023-as év azoknak a vállalkozásoknak is megpróbáltatásokkal teli, amelyek viszonylag stabil piacokkal rendelkeznek és ki tudják gazdálkodni a költségemelkedéseket. A jól működő, nyereséges vállalkozások számára is jóval nagyobb kihívás a stabil finanszírozás biztosítása, legyen szó akár a napi működéshez, akár tervezett fejlesztéshez szükséges forrásokról.

Számukra jelenthetnek megoldás a Széchenyi MAX+ hitelek, amelyek még a mostani zord piaci környezetben is olcsó banki forrást jelentenek, ráadásul a hitelcélok széles körére vehetőek igénybe. A kamat évi fix 5 százalék, ami a jelenlegi piaci környezetben rendkívül kedvező, a hitelköltségek még épp kitermelhetőek egy eredményesen működő vállalkozás számára. A Bankmonitor.hu szakértői szerint azonban két körülményre mindenképpen fontos figyelniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes Széchenyi hitelt vennének fel:

• Egyrészt a jelenlegi feltételekkel a Széchenyi Kártya Program hitelei az első fél évben állnak csak rendelkezésre. Figyelembe véve, hogy eddig az időpontig a kérelmeket el is kell bírálni, hiteltípustól függően május végéig, június elejéig be kell adni a hitelkérelmeket.

• Másrészt jó tudni, hogy a bankok a hitelkérelmek elbírálásakor már a 2022. évi lezárt mérleget is kérik, függetlenül attól, hogy ennek elkészítésére a jogszabályi előírások alapján május végéig van mód.

Célszerű tehát még a hitelkérelem előtt egyeztetni a könyvelővel, hogy a szükséges kimutatások rendelkezésre álljanak, gondolva itt a lezárt 2022. évi beszámolóra, illetve a 2023-as évre vonatkozó főkönyvre (ennek legalább a legutóbbi lezárt negyedévre vonatkozóan rendelkezésre kell állnia) – áll a Bankmonitor.hu közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs