hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Válságstábot állított fel Németország

  • MTI

Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az Ukrajna ellen támadó háborút folytató orosz vezetés a földgázszállítások elszámolásáról – jelentette be a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban válságstábot állítanak fel, amely folyamatosan szemmel tartja és értékeli a földgázellátási helyzetet, hogy szükség esetén további lépéseket tehessenek az ellátásbiztonság erősítésére. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét – ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország szerződésszegést követ el, ha ragaszkodik ahhoz, hogy a szállítási szerződésekben rögzített feltételekkel ellentétben rubelben fizessék ki a földgázt. Ez elfogadhatatlan, és a háborús konfliktust tovább súlyosbító lépés volna – fejtette ki Robert Habeck, hozzátéve, hogy a földgázkereskedelemmel foglalkozó vállalatok egyetértenek a kormánnyal.

A miniszter kiemelte, hogy egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban. Mint mondta, nincsenek „szűk ellátási keresztmetszetek”, de „fokozni kell az elővigyázatossági intézkedéseket, hogy felkészüljünk az orosz részről kiinduló eszkaláció esetére”.

Közölte: miközben az orosz kitermelésű földgáz részarányát az importban alig néhány hét alatt sikerült 55 százalékról 40 százalékra szorítani, folyamatos a szállítás cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó franciaországi, belgiumi és hollandiai terminálokról. Ez nem lett volna megvalósítható európai szolidaritás nélkül – mutatott rá.

Elmondta, hogy a németországi gáztározók töltöttsége az utóbbi hetekben emelkedett, így 25 százalékos. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a sok ismeretlen tényező miatt nem lehet pontosan megmondani, mennyi időre lehet elég a készlet, csak találgatni lehetne. Az igazán fontos az, hogy a következő téli fűtési szezonra minél magasabb legyen a tározók töltöttsége – húzta alá.

A miniszter egyben arra kérte a vállalatokat és a lakossági fogyasztókat, hogy bánjanak takarékosan a földgázzal. Minden egyes megspórolt kilowatt energia hozzájárul az Ukrajna elleni invázió miatt kialakult helyzet kezeléséhez – hangsúlyozta a Zöldek politikusa. Hozzátette, hogy a magas árak máris csökkentették a keresletet.

Németországban az ukrajnai orosz invázió előtt a földgáz mellett a szénben és az olajban is magas – 50, illetve 35 százalékos – volt az orosz arány az importban. A berlini vezetés a háború miatt a függőség csökkentésére törekszik. A kormány számításai szerint az ország már őszre függetlenné válhat az orosz széntől, és az év végére csaknem teljesen megszűnhet a függősége az orosz kőolajtól. A leválás az orosz kitermelésű földgázról hosszabb ideig, 2024-ig tarthat.

A németországi gáztározók kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka –, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tárolókapacitás alapján felállított rangsorában, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1