hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Két veszélyhelyzeti kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlöny 13. számában

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 13. számában két veszélyhelyzeti kormányrendelet jelent meg. Egyik a személytaxi-szolgáltatás hatósági árának megállapításával, a másik a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézményeknek és a nemzetiségi önkormányzatok gazdasági társaságainak földgázbeszerzéseivel kapcsolatos szabályokról rendelkezik.

1. A veszélyhelyzet során a személytaxi-szolgáltatás hatósági árának megállapításával kapcsolatos eltérő rendelkezésekről szóló 14/2023. kormányrendelet

Ennek a veszélyhelyzeti kormányrendeletnek az értelmében az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. § (3) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat által meghatározott, az e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó hatósági ár nem vezethető ki.

A települési önkormányzat a fenti hatósági ár mértékét megváltoztathatja azzal, hogy rögzített hatósági ár alkalmazása helyett legmagasabb hatósági ár nem alkalmazható.

2. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézményeknek és a nemzetiségi önkormányzatok gazdasági társaságainak földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról, valamint az egyes intézmények földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szóló 12/2023. kormányrendelet módosításáról szóló 15/2023. kormányrendelete

Ennek értelmében a közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmények, illetve azon gazdasági társaságok amely felett az országos és a helyi nemzetiségi önkormányzat a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik, a földgázkereskedővel árindexált beszerzési módszertan alapján megkötött, az árakat nem hirdetményi formában tartalmazó, e rendelet hatálybalépésekor hatályos földgáz-kereskedelmi szerződésben foglaltaktól eltérően 2023. március 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig a tárgyhónapra vonatkozóan – hasonlóan az állami, önkormányzati és egyházi intézményekhez – szintén rögzített áron juthatnak földgázhoz a szolgáltatótól.

A rendelet tartalmazza az árképzés módszertanát, illetve ai igénybevételhez szükséges részletes feltételeket.

A Magyar Közlöny 13. számát itt éri el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs