Ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést a csehek 55 százaléka

  • MTI

A csehek 55 százaléka ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést, 37 százalék egyetért a lépéssel, míg 7 százalék nem nyilvánított véleményt – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában, közölte az MTI.

A kormány által kezdeményezett és a parlament két háza által éles viták után jóváhagyott nyugdíjtörvény-módosítást Petr Pavel államfő csütörtökön írta alá. A döntés következtében júniusban az eredetileg várt 1770 korona helyett csak 760 koronával emelkednek átlagosan a nyugdíjak.

A kormány lépését elsősorban a fiatalabbak támogatják, míg az idősek ellenzik. A 18 és 34 év közötti korosztályokban a nyugdíjak emelkedésének visszafogását mintegy 60 százalék támogatja – mondta Michael Bouska, a felmérést készítő NMS Market Research kutatója.

Az idősek körében éppen ellenkező a helyzet: a 65 éven felüliek között, tehát azok körében, akiket a mostani döntés konkrétan érint, csak a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet a kormányzattal, míg 79 százalék elutasítja a lépést.

A felmérésben részt vevők 60 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi cseh nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn, és mindenképpen módosításokra szorul. Az 55-64 éves korosztályban, amelynek tagjai nyugdíjazás előtt állnak, több mint harminc százalék nem látja egyértelműen biztosítottnak, hogy az állam a jövőben ki tudja fizetni a nekik járó nyugdíjakat. A 44 évnél fiatalabbak körében a megkérdezettek tíz százaléka bizalmatlan a cseh nyugdíjrendszer iránt.

Az eddig érvényes szabályozás szerint a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés. Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárd koronát tenne ki.

A kormány szerint a nyugdíjemelés mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg. Az ellenzék szerint azonban a jobbközép kormány a döntéssel „meglopja" a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját. A törvénymódosítást és gyorsított eljárásos elfogadását alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs