hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan indítható rehabilitációs ellátás, ha az egyéni vállalkozó táppénzen van, és alkalmazottat is foglalkoztat?

  • adozona.hu

Miként oldható meg, hogy egy egyéni vállalkozó elindítsa a rehabilitációs ellátás iránti kérelmét, miközben ő táppénzen van, vállalkozásában pedig egy alkalmazottat foglalkoztat? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy 1 éven túl táppénzen lévő egyéni vállalkozó. Betegsége miatt jelenleg alkalmazottat foglalkoztat a vállalkozás működésének biztosításának érdekében. Szeretné elindítani a rehabilitációs ellátás iránti kérelmét. Jól olvastam, hogy az ellátás csak akkor folyósítható, ha nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal? Tehát ebben az esetben szüneteltetni kell a vállalkozást? Ha igen, akkor itt is érvényes a minimum 1 havi szünetelés? Ilyenkor mi történik a munkavállaló jogviszonyával?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az egyik megoldás, hogy az egyéni vállalkozó részére megállapíthatóvá váljon a megváltozott munkaképességűek ellátása valóban a vállalkozás szüneteltetése, azonban ebben az esetben szünetelő vállalkozás mellett nem foglalkoztathat aktív – munkát végző – munkavállalót, a szünetelés ideje alatt a munkavállalót sem jelentheti be aktív munkavállalóként.

A másik megoldás, ha az egyéni vállalkozó a táppénzre való jogosultság lejártát követően továbbra is betegállományban áll, és erre az időre nem részesül semmilyen ellátásban – pénzbeli ellátás nélküli keresőképtelenség –, úgy abban az esetben véleményem szerint az ellátás megállapíthatóvá válik részére, és mivel a vállalkozás nem kerül szüneteltetésre, ezért nincs akadálya az aktív munkavállaló foglalkoztatásának.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs