hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszaállítanák a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat

  • MTI
1

A korengedményes nyugdíj visszaállítását és a korkedvezményes nyugdíj - szakmai felülvizsgálatot követő - megtartását szorgalmazza a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) - mondta el a szervezet elnöke, miután az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának néhány szocialista tagjával egyeztetett kedden, Székesfehérváron.

Az alumíniumiparban tevékenykedő, svéd tulajdonú Sapa Profiles Kft.-nél folytatott megbeszélést követően Székely Tamás hangsúlyozta, hogy a korengedményes nyugdíj 2011-es megszüntetése óta a megromlott egészségi állapotú munkavállalók többsége elveszíti munkáját. Ezért a szakbizottság tagjainál szorgalmazták, hogy állítsák vissza a korengedményes nyugdíjat, amely ilyen esetekben is jó megoldás lenne.   

Úgy vélte: a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőség a munkavállalók számára biztos jövedelemforrást, a munkáltatóknak fiatalabb munkaerő alkalmazásának lehetőségét és kisebb költségeket, míg az államnak az öregségi nyugdíjkorhatárig költségmentességet biztosítana. 

Székely Tamás a 2014. december 31-én megszűnő korkedvezményes nyugdíjazás kapcsán megjegyezte, hogy eltörlése helyett újragondolásra van szükség. Kiemelte: a folyamatos munkarendben dolgozó munkavállalók egészségi állapota a komoly terhelés miatt erősen romlik, így többnyire nem érik meg az öregségi nyugdíjat. Ezért a szakszervezet a korengedményeshez hasonló rendszerben biztosítana számukra nyugdíjat, de csak az érintett munkakörök szakmai felülvizsgálatát követően.   

Gúr Nándor, a szakbizottság szocialista elnöke hangsúlyozta: közös megállapodásra jutottak abban, hogy Magyarországon a munkaerőpiac rugalmasságát szélesíteni lehet a nyugdíjba vonulás lehetőségének újragondolásával.   

Az MSZP szerint a korengedményes nyugdíjazásnak van létjogosultsága, ezért kormányváltás esetén újra bevezetnék, miközben a korkedvezményes és a rugalmas nyugdíjba vonulás kialakítása is tervben van - mondta.   

Az MTI érdeklődésére közölte, hogy a székesfehérvári egyeztetésen a bizottság szocialista képviselői voltak csak jelen, a kormánypárti képviselők "nem nagyon akartak részt venni", míg a többi ellenzéki képviselő "egyéb elfoglaltságára hivatkozva" maradt távol.   

Horváth József, a Sapa Profiles Kft. személyügyi vezetője elmondta, hogy az emberi szempontokat figyelembe véve a korengedményes nyugdíj ismételt bevezetését megfelelőnek tartaná. Elmondta, hogy cégük az elmúlt hat évben 70 embernek biztosított korengedményes nyugdíjat. Szerinte sok munkáltató vállalná a korengedménnyel járó terheket, mert az érintettek továbbfoglalkoztatása is költségeket jelentene számukra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
HorváthJános

A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj bevezetése teljesen felesleges, főleg akkor, ha kialakul egy rugalmas a korhatár.
Valóban rugalmas rendszerre lassan már 4 éve, hogy egy kidolgozott tanulmányt adtam be a jelenlegi kormánynak törvényi kidolgozásra és bevezetésre, melynek egy része már eddig megvalósult, de a rugalmas része még sajnos várat magára.
Mi az, ami eddig a tanulmányomból megvalósult.
1. Eltörölték a korkedvezményes, a korengedményes és szolgálati nyugdíjat.
2. Megszüntették a Magyar államnak, állampolgárainak is rossz Magánnyugdíjpénztári rendszert.
Hozzá kell tennem, hogy a Magánnyugdíj pénztári rendszernek az iránya jó volt, csak a módszere nem.
3. Készül az egyéni számlákhoz szükséges korszerű, komplex, rugalmas informatikai rendszer. Lásd (ONYF).
4. Kialakulóban van az új rendszer banki háttere, lásd a Takarékbanki (Takarékszövetkezeti - Postabanki) rendszer átalakítását.
5. Bevezették az (EMMB) Emberek Mindenkori Megélhetésének Biztosításához szorosan kapcsolódó egykulcsos, biztonságos, igazságos, egyszerű SZJA – t, ami sajnos még eddig nem alakult ki teljes egészében.

Bízom abban, hogy a tanulmányomban javasoltak egy az egyben megvalósulnak, rövidesen kialakul egy biztonságos, igazságos, egyszerű biztosítási rendszer, függetlenül attól, hogy ki van, ki lesz a jövőben kormányon.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Tételes költségelszámolás megbízási díjból

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink