hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várható-e kiegészítő nyugdíjemelés novemberben vagy sem?

  • adozona.hu

A Központi Statisztikai Hivatal augusztus közepén megjelent gyorstájékoztatója szerint 2020. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, 2020. január-júliusban az előző év azonos időszakához képest pedig a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek. Kérdésként merül fel, hogy az előzőekben említett inflációs adat milyen módon befolyásolja a nyugdíjak idei évben megszokott emelését.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény vonatkozó rendelkezései szerint a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell, mely kötelezettség teljesítésének szabályait a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 62. §-a tartalmazza.

A jogi szabályozás egyértelműen meghatározza, hogy azokat a nyugdíjakat kell január 1-jétől emelni, amelyeket a tárgyévet megelőző években állapítottak meg. A tárgyévben – akár január 1-jétől – megállapított nyugellátást nem kell emelni, mert e nyugdíjak esetében értékvesztés még nem következhet be.

A januári nyugdíjemelés mértéke a tárgyévre tervezett fogyasztói árnövekedéssel egyezik meg, amelyet költségvetési törvény tartalmaz, de az emelés mértéke minden esetben külön kormányrendeletben kerül kihirdetésre. Ennek alapján 2020. január 1-jétől a 2020. január 1-jét megelőző időponttól megállapított nyugellátásokat emelték meg.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Nyugdíjmegállapítás: gyermekek utáni kedvezmények, jogosultságok", valamint "Hozzátartozói nyugellátás: az özvegyi nyugdíj, árvaellátás és szülői nyugdíj összegének számítása" című írásait is!

A 2020. januári nyugdíjemelés mértéke 2,8 százalék volt.

A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése érdekében azonban év közben is figyelemmel kell kísérni a fogyasztói árnövekedés mértékének alakulását. Ha a számítások szerint a tervezett inflációhoz képest az év végéig várható infláció mértéke legalább 1százalékkal magasabb lesz, vagyis a januári nyugdíjemelés mértékénél legalább 1 százalékkal több emelés lenne indokolt, novemberben a nyugdíjasoknak kiegészítő nyugdíjemelés jár. A novemberi nyugdíjakat már emelt összegben kell folyósítani, és az év első tíz hónapjára járó különbözetet szintén novemberben, egy összegben ki kell fizetni.

Amennyiben a tárgyévre tervezettnél az év végéig várható infláció mértéke 1 százaléknál kisebb mértékű növekedést mutat, az egész évre járó emelési különbözetet egy összegben, november hónapban ki kell fizetni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kell vizsgálni a novemberi nyugdíjintézkedés szükségességét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close