hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többes ügyvezető tb-je

  • adozona.hu
1

Három kft. tulajdonosa mindhárom kft.-ben ügyvezető is. Ebből egy kft. egyszemélyes. Az egyik kft.-ben 8 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, a másik két kft.-ben társas vállalkozás tagjaként van bejelentve és nyilatkozik, hogy az egyik kft.-ben megfizeti a járulékot. Ebben a két kft.-ben nem vesz fel tagi jövedelmet. Most alapított egy bt.-t, amelyben beltag és főállású katásként biztosított lesz. Kérdésem: a katás bt.-nél fizeti az 50 ezer Ft/hó katát, csökkentheti-e a 8 órás munkaviszonyt, így a másik két kft.-ben továbbra sem kell fizetnie járulékot, ha nem vesz fel jövedelmet? Ha a társasági szerződés nem tartalmazza, hogy az ügyvezetők a feladataikat munkaviszony keretében végzik, csak a taggyűlési jegyzőkönyv (kétszemélyes kft.), akkor is lehet munkaviszonyt létesíteni? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kezdjük a jelenlegi helyzettel: az említett tulajdonos tag „A” kft.-ben heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, míg „B” és „C” kft.-ben társas vállalkozó. Ezekben azonban nincs minimális adó- és járulékfizetési kötelezettsége heti 36 órát elérő munkaviszonyára tekintettel. Ezen túlmenően „D” betéti társaságban kisadózó, ahol nem főállásúnak minősül és havi 25 ezer forintos kata terheli.

Ezt követően lássuk, mi történik, ha az „A” kft.-ben munkaviszonyában heti 36 óránál rövidebb munkaidőben dolgozik?

Ebben az esetben a „B” és „C” kft. valamelyikében eleget kell tennie a minimális járulékfizetési kötelezettségének, míg a másik cégben csak a tényleges tagi jövedelme után fizeti meg a járulékokat.

A betéti társaságban viszont továbbra is nem főállású kisadózónak minősül társas vállalkozói jogviszonyára tekintettel. A kisadózásról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 2. § 8. pontjának g) pontja értelmében ugyanis nem főállású az a kisadózó sem, aki a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A kérdésből nem derül ki, hogy valóban történik-e munkavégzés bármelyik Kft-ben. Ha ez minimális, akkor nincs törvényes akadálya, hogy egészen alacsony munkaidejű munkaszerződést kössön az ügyvezető a társaságával, akár havi 20 percre (az erre vonatkozó törvényi és jogegységi döntési korlátok már 2012-ben megszűntek). Ha havi 20 percre arányosított minimálbér havi 350 Ft munkabért jelent és jelenleg a munkaviszonyra nincs alsó minimális járulékalap ilyen esetekre (vajon miért?).

Így lehet 3 ügyvezetőség után 3*350 Ft munkabér és ekkor a KATA 50 eFt/hó lesz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Minimumjárulék és gyes

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Táppénz-jogosultság

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close