hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-közteher a tét – példák segítik az eligazodást a kisadózói útvesztőkben

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A kisadózók többes jogviszonya első ránézésre igen kusza, pedig ki kell igazodnunk rajta, ha nem akarunk sem több, sem kevesebb közterhek fizetni. Először is tisztáznunk kell, mikor lehet és mikor nem lehet főállású a kisadózó, és mikor lehet szó többes jogviszonyról. Más és más ugyanis a közteher. Példákkal segítünk.

Ha egy vállalkozó jogosult a kisadózást választani, akkor el kell különíteni a főállású kisadózót a nem főállású kisadózótól. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) csak a nem főállású kisadózókat sorolja fel. A nem főállású kisadózást több esetben az eredményezi, hogy a kisadózó egyidejűleg több jogviszonyban is áll. Az alábbiakban ezeket az eseteket tekintjük át, hiszen ezek ismeretének hiánya okozza, hogy több esetben nem megfelelően kerülnek befizetésre a tb-közterhek.

1.) Nem lesz főállású az a kisadózó, aki legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll (heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megismerhesse a példákkal illusztrált, közteherviseléssel megspékelt négyféle variáció részleteit, amelyek közül a kisadózók választhatnak!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs