hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társadalombiztosítás Franciaországban

  • Radics Zsuzsanna
1

A francia biztosítási rendszer a -- már ismertetett -- bismarcki rendszerhez tartozik. Franciaországban a társadalombiztosítás bevételei járulékokból, adókból és kiegészítő magánbiztosítási díjakból és közvetlen térítésekből, azaz önrész megfizetéséből állnak. A járulékbefizetések nagy része, a munkaadók és munkavállalók elkülönített, jövedelemarányos befizetéseiből tevődik össze. Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós ország társadalombiztosítását, most a francia társadalombiztosítás bemutatásával folytatjuk.

Amint a munkavállaló munkába áll, a munkáltató köteles a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakot és a fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni.

Franciaországban nagy biztosítók mellett számos tradicionális ágazati biztosító (például a bányászoké, a tengerészeké és kikötőmunkásoké,  a vasutasoké) is működik, továbbá ehhez a biztosítási rendszerhez a „társpénztárak” (mutuelle-ek) bonyolult rendszere kapcsolódik.  A mutuelle-ek,  a kiegészítő biztosítók különösen fontos szerepet töltenek be Franciaországban, mert a francia co-payment (önrész) rendszer Európában az egyik legszigorúbb. A kiegészítő biztosítók többek között az önrészt, vagy annak egy részét megfizetik a biztosítottjaik helyett.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata, kifizetőt terhelő 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs