Társadalombiztosítás: kire terjed ki, mikortól, meddig?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítási jogok és kötelezettségek (ellátások és járulékfizetés) szempontjából meghatározó jelentősége van annak, hogy az adott személyre kiterjed-e a biztosítás. Ezen belül a következő megkerülhetetlen kérdés, hogy mikortól meddig áll fenn.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 7. § (1) bekezdése szerint a biztosítás – amennyiben a törvény eltérően nem rendelkezik – az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn.

Például, ha létrejön a munkaviszony, létrejön a biztosítás is, ha megszűnik a munkaviszony, megszűnik a biztosítás. E látszólag egyszerű előírás alkalmazása azonban a gyakorlatban számos kérdést vet fel.

Az Mt. szerinti munkaviszony tekintetében e szabályt alapvetően a nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezések írják felül. Ahogy az közismert, a nyugdíjas munkavállalóra nem terjed ki a biztosítás, így ha dolgozó nyugdíjassá válik, automatikusan megszűnik a biztosítása (noha a munkaviszonya változatlanul fennállhat), ahogy ez elmondható a mezőgazdasági őstermelőről vagy az egyéni és társas vállalkozóról is, még ha ez utóbbiak ezt követően is kötelezettek bizonyos járulék (egészségügyi szolgáltatási járulék, illetve nyugdíjjárulék) fizetésére.

(2020. július 1-jétől várhatóan valamennyi biztosítási jogviszony esetében megszűnik a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége.)

Visszatérve a munkaviszonyban álló dolgozóra: a jogviszonya megszűnésével tehát megszűnik a biztosítása is, annak tartamát semmilyen pénzbeli juttatás (például végkielégítés) vagy társadalombiztosítási ellátás (baleseti táppénz) nem hosszabbítja meg.

Az más kérdés, hogy adott esetben a biztosítás folyamatosságát a pénzbeli egészségbiztosítás ellátásai (például gyed) fenntartják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikortól meddig áll fenn az egyéni és a társas vállalkozók tb-jogviszonya!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra
.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szállásáfa változása

Nagy Norbert

adószakértő

Pénztáros jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X