hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és munkabér egyszerre? Így lehetséges

  • adozona.hu

Kettő munkahelyen részmunkaidőben dolgozó munkavállaló dolgozhat-e aktívan az egyik helyen, miközben a másik jogviszonyában táppénzen van? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

„Egy munkavállaló két helyen dolgozik alkalmazottként, 4-4 órában. Egyik munkahelyén fizikai, másikon adminisztratív jellegű munkát végez. Terhesség miatt az orvos betegállományba küldte, arról a munkahelyről, ahol fizikai munkát végez, de az adminisztratív jellegű munkát jelen állapotában is végezheti. Viszont kaphat egyidejűleg táppénzt és munkabért?” – kérdezte olvasónk.

Jogszabály nem zárja ki – fogalmazta meg a tömör választ szakértőnk. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 45. szakaszának (1) bekezdése kimondja, hogy a betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál azt a munkakört kell figyelembe venni, melyben a munkavállaló dolgozik. Ez többes jogviszony esetén értelemszerűen azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy míg a dolgozó az egyik jogviszonyában keresőképtelen, addig a másik jogviszonyában keresőképes.

Ugyanakkor, mind az említett jogszabály, mind pedig a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. kormányrendelet meghatároz bizonyos „viselkedési normákat” a keresőképtelenség tartamára, melyek a mielőbbi gyógyulást szolgálják. Például a keresőképtelen biztosított köteles betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozó intelmeket.

Visszatérve a konkrét kérdésre: mindezeket figyelembe véve nincs akadálya annak, hogy az említett munkavállaló az adminisztratív munkakörében munkát végezzen, miközben a másik jogviszonyában keresőképtelen állományban van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31