hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és munkabér egyszerre? Így lehetséges

  • adozona.hu

Kettő munkahelyen részmunkaidőben dolgozó munkavállaló dolgozhat-e aktívan az egyik helyen, miközben a másik jogviszonyában táppénzen van? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

„Egy munkavállaló két helyen dolgozik alkalmazottként, 4-4 órában. Egyik munkahelyén fizikai, másikon adminisztratív jellegű munkát végez. Terhesség miatt az orvos betegállományba küldte, arról a munkahelyről, ahol fizikai munkát végez, de az adminisztratív jellegű munkát jelen állapotában is végezheti. Viszont kaphat egyidejűleg táppénzt és munkabért?” – kérdezte olvasónk.

Jogszabály nem zárja ki – fogalmazta meg a tömör választ szakértőnk. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 45. szakaszának (1) bekezdése kimondja, hogy a betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál azt a munkakört kell figyelembe venni, melyben a munkavállaló dolgozik. Ez többes jogviszony esetén értelemszerűen azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy míg a dolgozó az egyik jogviszonyában keresőképtelen, addig a másik jogviszonyában keresőképes.

Ugyanakkor, mind az említett jogszabály, mind pedig a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. kormányrendelet meghatároz bizonyos „viselkedési normákat” a keresőképtelenség tartamára, melyek a mielőbbi gyógyulást szolgálják. Például a keresőképtelen biztosított köteles betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozó intelmeket.

Visszatérve a konkrét kérdésre: mindezeket figyelembe véve nincs akadálya annak, hogy az említett munkavállaló az adminisztratív munkakörében munkát végezzen, miközben a másik jogviszonyában keresőképtelen állományban van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1