hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Taj szám igénylése külföldiek részére

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Külföldi munkavállalók esetében sokszor felmerül, hogy miként kell megigényelni a részükre a taj számot.

Mielőtt a taj igénylésére részletesen kitérnék, nézzük meg, hogy az 1997. évi LXXX. törvény alapján ki is a külföldi természetes személy?

Külföldi: az a természetes személy, aki nem minősül belföldinek.

Belföldi pedig az, aki

  • Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként elismert személy, 
  • szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint 
  • hontalan.

Azaz például Magyarországon bejelentett lakóhellyel nem rendelkező német állampolgár a fenti szabály alapján külföldinek minősül.

A foglalkoztató – a foglalkoztatás megkezdése előtt – az OEP honlapján elérhető úgynevezett Megrendelőn kérheti a taj szám kiállítását. A Megrendelőn ki kell tölteni a foglalkoztató adatait, valamint a munkavállaló adatait. Továbbá a Megrendelőn nyilatkozni kell arról is, hogy a munkavállaló az Európai Gazdasági Térség más államában rendelkezik-e egészségbiztosítással.

A Megrendelőhöz a foglalkoztatónak fénymásolatban csatolni kell a külföldi személy munkavállalási engedélyét (ha ez szükséges a magyar munkavállaláshoz), valamint az útlevél, a vízum (ha szükséges), a tartózkodási engedély, a szálláshelybejelentő‐lap fénymásolatait is.

A kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szerve a külföldi munkavállaló részére taj-t képez és értesíti a foglalkoztatót a taj kártya átvételéről.

A taj kártyánál érdemes megemlíteni – és ez nem csak a külföldiek esetében igaz –, hogy az az országban bárhol igényelhető, azaz nem csak a lakóhely vagy a foglalkoztató székhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél lehet kérni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close