hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A szolgálati járandóságban részesülő személyek, ha nyugdíjkorhatáruk betöltéséig újabb biztosítási időket szereztek, kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Új ellátásuk összegét azonban nemcsak növelő, hanem csökkentő tényezők is befolyásolják.

2012. január 1-jétől azon személyek szolgálati nyugdíját, akik 2011. december 31-én még nem töltötték be az 57. életévüket – 1955. évben, vagy azt követően születtek –, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként folyósítják. A jogosultak a járandóságot a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének – jelen időpontban 15 százalék – megfelelő csökkentéssel kapják, azonban meghatározott esetekben a járandóság összege nem csökkenthető, azaz teljes összegben folyósítják.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét automatikusan öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. Itt kell megjegyezni, hogy a járandóság öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során irányadó öregségi nyugdíjkorhatárként már nem a korábban alkalmazott kedvezményes korhatárt kell figyelembe venni, 2012. évtől ugyanis már a hivatásos szolgálatot teljesítő személyek esetében is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell alkalmazni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>


A különböző korcsoportokra alkalmazandó Tny. hatályos rendelkezései szerinti az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatárok: 

-         1955-ben született, a betöltött 64. életév,
-         1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183 nap,
-         1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Például: 1955. május 2-án született férfi részére 2011. december 31-étől megállapították a szolgálati nyugdíj, mely nyugellátást 2012. január 1-jétől kezdődően szolgálati járandóságként folyósítottak. Az érintett személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatára, a hatályos jogi szabályozás szerint, a 64. betöltött életév, ezért saját jogú nyugdíjas státusza 2019. május 2. napjától állt vissza. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben változhat a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíjjá alakuló ellátás összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs