hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorítás a nyugdíjemelésben - ennyit érnek az időskori ellátások

  • lapszemle

Az elmúlt években a magyar gazdaság egy helyben járt, hisz a GDP reálértéke még nem éri el a 2010-es szintet. Ennek ellenére a nyugdíjasok jól jártak, hisz januárban rendre nagyobb nyugdíjemelésre került sor, mint ami a törvények szerint jár – írja a napi.hu.

A 1998-as nyugdíjreform során - amelynek keretében életre hívták a magánnyugdíjpénztárakat - döntés született az évenkénti nyugdíjemelések mechanizmusának átalakításáról. A 1998-at megelőző években a nyugdíjak emelését az adott évre várható nettó keresetemelkedéshez kötötték. A reform után - a nyugdíjkiadások lassabb növekedése érdekében - átértek a svájci indexálásra, vagyis a várható nettó keresetemelkedés és az inflációt is figyelembe vették.

2009 után azonban a Bajnai-kormány módosította a szabályokat, hogy infláció feletti nyugdíjemelésre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a várható gazdasági növekedés meghaladja a három százalékot. 2011-ben az Orbán-kormány tovább szigorított ezt a szabályozást, eltörölve a reálnyugdíjemelés lehetőségét azzal, hogy a januári emeléseket a várható éves inflációhoz kötötte. A 2010-es választási kampányban a Fidesz nem is ígért többet, mint "a nyugdíjak reálértékének megőrzését" – áll a napi.hu cikkében.

A 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány egyik politikai ígérete volt a nyugdíjrendszer rendbetétele, ennek keretében számolták fel a magánpénztári rendszert – így a magánpénztárba kerülő járulékok nem a hiányt növelték, hanem az állami nyugdíjalap kiadásait növelték. Ezen intézkedéscsomag része volt a nyugdíjindexálás átalakítása, amely szintén a kiadások féken tartást szolgálta.

Éppen ezért némileg meglepő, hogy a nyugdíjak a 2010-2011. években érdemben nem nőttek, ám a 2012-től fokozatosan emelkedett a reálértékük. Ennek a csúcsa kétség kívül a tavalyi 3,5 százalékos reálnyugdíj-emelés, ám a várakozások szerint idén is akár két százalékkal nőhet a nyugdíjak vásárlóértéke. A trükk az infláció alultervezése, amely kétélű fegyver. Ugyanis a 2013-as költségvetés tervezésekor az inflációt 5,2 százalékra tervezték, ezzel az áremelkedéssel számoltak például az áfabevételek meghatározásánál és természetesen a nyugdíjemeléseknél is. A költségvetési vita véghajrájában viszont a kormány döntött a rezsicsökkentésről – ami az inflációt mélybe lökte így végül 2013-ban 1,7 százalékkal nőttek az árak.

Az idei nyugdíjemelést is sikerült rosszul belőnie a kormánynak, ugyanis a 2014-es költségvetés tervezésekor még 2,8 százalékos inflációval számoltak – miközben az tényadatok már a költségvetés benyújtásakor azt jelezték, hogy a 2013-as árindex is lényegesen alacsonyabb lesz a tervezetnél. A jegybank legfrissebb előrejelzése szerint idén a pénzromlás alig 0,7 százalék lehet – a tervezett 2,8 százalékos inflációval szemben. Mivel a nyugdíjakat januárban 2,8 százalékkal emelték meg, így az idei reálnyugdíj-emelkedés is megközelítheti a két százalékot – olvasható a napi.hu portálon.

Így elmondható, hogy 2011 után hiába szigorodtak a nyugdíjemelés szabályai, az nem teljesítette a hozzáfűzött reményeket, vagyis a nyugdíjkiadások növekedésének kordában tartását. A Napi.hu számításai szerint a 2013-2014-ben várhatóan a nyugdíjkiadások mintegy 150 milliárd forinttal lesznek magasabbak a rosszul tervezet infláció miatt - figyelembe az évi 3000 milliárdos nyugdíjkiadásokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close