Szabadalommal zárulhat a magyar koronavírus-kutatás

  • MTI

Befejeződött az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciumának együttműködése, a Koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában című projektben. A kutatás eredményeként fontos szabadalmakat indítottak el – közölte az MTI.

Az OVSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a projekt négyszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Befektetés a jövőbe pályázatán.

A projektben a koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó plazmaalkotók vizsgálata és alkalmazása volt a középpontban.

A plazmaterápiát, – amely több évtizedes múltra tekint vissza – a koronavírus okozta pusztítás ellen is kézenfekvő volt bevetni – írták. Használata a passzív immunitás elvét vette alapul, feltételezve, hogy a fertőzést enyhe tünetekkel átvészelők plazmájukban lévő ellenanyagoknak köszönhetik védettségüket, és ez a védettség súlyosabb betegeknek is átadható.

Az amerikai és európai gyógyszer-engedélyezési hatóságok ajánlásai is erre a feltételezésre épültek, és a plazmaterápia – ahol alkalmazták – működőképesnek bizonyult – ismertették a közleményben.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen természetes faktorok teszik az enyhe tünetes vagy gyógyult betegektől származó (konvaleszcens) plazmát rosszabb állapotú betegeknél is hatékonyan alkalmazhatóvá, valamint milyen jelei vannak annak, hogy egy beteg nagyobb valószínűséggel kerül súlyos állapotba.

A projekt során a plazmából előállítottak egy új, koncentrált készítményt és elkészítették annak kísérleti vagy klinikai használatra alkalmas teljes előállítási dokumentációját.

A közleményben kiemelik, hogy az OVSZ és az ELTE kifejlesztett két különböző, de hasonló hatású, a természetben ebben a formában elő nem forduló molekulát, amely alkalmas a komplement rendszer aktivációjának gátlására, így a citokinvihar gátlására; a molekulák szabadalmaztatási eljárása folyamatban van.

Ugyanezen molekulák alkalmasak lehetnek arra, hogy viszonylag későn felismert szeptikus vagy más eredetű sokkot gátoljanak, az egyik leggyakoribb halálos kórházi szövődményben bevethetőek legyenek – olvasható a közleményben.

Hozzátették, a Virológia Nemzeti Laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján a kifejlesztett anyagok egy része alkalmas volt arra, hogy a SARS-CoV-2 okozta súlyos, sejtes immunkárosító hatást kivédje.

A kutatás arra összpontosítva folytatódik, hogy előre jelezhető-e, ki kerül súlyos állapotba, és a súlyosabb állapotú betegekben kialakuló gyulladás, illetve citokinvihar közömbösíthető-e.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink