hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rehabilitációs, rokkantsági ellátás 2021 – mutatjuk kinek mennyi jár

  • Winkler Róbert

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátás összege az érintett megváltozott munkaképességű személy egészségi állapotától, valamint a havi átlagjövedelmének összegétől függ.

Mit kell átlagjövedelemnek tekinteni?

Átlagjövedelemként, főszabály szerint, az ellátásra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben – ún. referencia időszak – elért, 2020. július 1-jét megelőző időszakra pénzbeli egészségbiztosítási járulék, illetve 2020. július 1-jétől kezdődő időszakra társadalombiztosításijárulék-alapot képező jövedelmek napi átlagának 30-szorosát kell figyelembe venni. A főszabálytól eltérően, amennyiben az érintett személy a fent említett referencia időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, úgy abban az esetben havi átlagjövedelemként az ellátás megállapítására irányuló kérelem benyújtásának napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosát kell figyelembe venni. Ha az érintett személy azért nem rendelkezik az előírt 180 naptári napi jövedelemmel, mert táppénzben részesült, úgy abban az esetben – ha ez számára kedvezőbb – a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Az előzőek szerint meghatározott átlagjövedelem alapján a rehabilitációs, rokkantsági ellátások összege az érintett személy egészségi állapotától függően a havi átlagjövedelem meghatározott százaléka. Az ellátások összegeinek meghatározásakor viszont figyelemmel kell lenni a jogszabályban rögzített minimum és maximum összeghatárokra is, melyek egy ún. alapösszeg bizonyos százalékában vannak meghatározva. Az alapösszeg 2021. évi mértéke havi 107 540 forint, mely alapösszeg évente a nyugdíjemelés mértékével kerül indexálásra.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mekkora a rehabilitációs ellátás, illetve a rokkantsági ellátás összege az orvosi minősítés során megállapított egészségi állapot figyelembevételével, illetve hogyan alakul a kivételes méltányosságból megállapítható rokkantsági ellátás összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close