hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj: ki jogosult rá, és milyen feltételek teljesülése esetén?

  • Winkler Róbert

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság elbírálásakor vizsgálni kell a hozzátartozóra, valamint az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételeket. Özvegyi nyugellátást kizárólag abban az esetben lehet megállapítani, ha mind a hozzátartozó, mind pedig az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek teljesülnek.

A hozzátartozók esetében a jogosultsági feltételek attól függnek, hogy az elhunyt jogszerzővel, a halál bekövetkezésekor, milyen családjogi jogviszonyban álltak.

Ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzővel házastársként élt együtt, úgy abban az esetben az özvegyi nyugdíjra való jogosultsági feltétel, hogy az elhunyt jogszerző a halál időpontjában saját jogú nyugdíjas legyen, vagy, amennyiben nem volt saját jogú nyugdíjas, úgy abban az esetben a halála időpontjában betöltött életkorához előírt szolgálati időt megszerezte.

Ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzőtől elvált, vagy a házastársától külön élt, özvegyi nyugdíjra abban az esetben lehet jogosult, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

Ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzővel élettársi jogviszonyban élt, kizárólag abban az esetben lehet jogosult özvegyi nyugdíjra, ha az élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt, feltéve, hogy az együttélésük – vagy annak akár csak egy része – alatt özvegyi nyugdíjban nem részesült.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételeket, valamint azt, hogy mikor szűnik meg az özvegyi nyugdíjra jogosultság.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vállalkozásindításhoz szükséges végzettség

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Távmunka költségtérítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close