hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelő nyugdíjjogosultsága, szolgálati ideje

  • adozona.hu

Mennyi szolgálati időt szereznek az őstermelők, és milyen összegű nyugdíjra számíthatnak azok, akik a szolgálati idő alatt mindvégig minimálbér után fizetnek nyugdíjjárulékot? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés pontosan így hangzott:

"2020 végén regisztráltam főállású kistermelőként. Jelenleg 40 éves vagyok. Szeretném tudni, hogy a jelenlegi szabályok szerint hogyan számít majd be a nyugdíjas éveimbe az az időszak, amikor még nincs bevételem őstermelőként, vagy csak kevés. Az első évben egyáltalán nem lesz bevételem, a második évben is elenyésző összegű. Közben elég sokat dolgozok egyszerűsített foglalkoztatásban. Ha jól tudom, akkor a szolgálati időt arányosítják a bevétel függvényében, tehát egy évet néznek, és ott ahhoz, hogy őstermelőként meglegyen a 365 napom, legalább a minimálbér után kellene járulékokat fizetnem, vagy ha egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozok amellett, hogy főállású őstermelő vagyok, akkor legalább a minimálbér összegét kellene keresnem egy évben összesen? Milyen összegű nyugdíjra számíthatnék csak minimálbéren 40 év szolgálati idővel?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A mezőgazdasági őstermelő – ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is – a minimálbér 92 százalékának megfelelő összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Az előzőektől eltérően az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének a 15 százaléka után társadalombiztosítási járulékot fizet, a mezőgazdasági őstermelő havi járulékalapjaként pedig a tárgyévet megelőző évi – támogatások nélküli – bevétele 15 százalékának az egytizenketted részét kell tekinteni.

Az őstermelőre a bevétel összegétől függetlenül kiterjed a biztosítás és a járulékfizetési kötelezettség, mely járulékfizetés alapján az érintett személy a teljes időszakra vonatkozóan nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerez. Ugyanakkor a minimálbér alatti járulékfizetés miatt a nyugdíj mértéke tekintetében csupán az adott időszak arányos részét szerzi meg szolgálati időként, továbbá az alacsony járulékfizetés a nyugellátás várható összegét is negatív irányba fogja befolyásolni. Járulékfizetés hiányában természetesen nyugdíjra jogosító szolgálati időt sem szerez a magánszemély.

A minimálbért elérő ellátási alapért az őstermelőnek önként kell magasabb járulékalapot vállalnia.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a megfizetett közteher alapján az adott napra/napokra szerezhető nyugdíjra jogosító szolgálati idő. Az őstermelőként szerzett arányos szolgálati idő összeadódik a naptári évben egyszerűsített foglalkoztatás alapján szerzett szolgálati idővel.

Ha valaki az életpályája során, illetve a béridőszakon belül – 1988-tól a nyugdíjazásig – végig a minimálbér körüli keresetekkel rendelkezett, úgy a részére megállapítható nyugellátás összege nagyságrendileg 86 ezer forint lenne.

Az őstermelők működéséről, adózásáról szóló szabályozás 2021 januárjától hatályba lépett változásdairól tudjon meg többet Őstermelők, családi gazdaságok 2021 című kiadványunkból!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Jetski utáni áfalevonás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs